Da dišete sa lakoćom: Recepti ruskih fitoterapeuta

by | 27.04.2018

Po receptima ruskih fitoterapeuta sami napravite odlična sredstva za iskašljavanje i širenje bronhija. Glavni sastojci su im beli slez, jagorčevina i matičnjak

Savetuje lekar, fitoterapeut i profesor Vladimir Nikolajevič Višnjev

Lekovite biljke i bolesti pluća

U slučaju navedenih oboljenja koriste se biljke koje se tradicionalno primenjuju usled bolesti pluća. Tu se ubrajaju beli slez, divizma, crni slez, miloduh, jagorčevina, plućnjak, majčina dušica, nana, matičnjak, koren sladića, list bokvice i ljubičice, podbel itd.

Ove lekovite biljke mnogostruko utiču na disajne organe, znatno poboljšavajući njihovo stanje. Razblažuju šlajm i pomažu njegovo izbacivanje, ublažavaju spazam malih bronhiola i vraćaju disanje u normalu, poboljšavaju cirkulaciju krvi i mikrocirkulaciju u arterijama i kapilarima pluća i bronhija, povećavaju zaštitnu moć organizma, smanjuju kašalj, otežano disanje i respiratorne infekcije i takođe imaju antibakterijsko i antiseptičko dejstvo.

PROČITAJTE I… Kašalj: Upozoravajući simptom
Ove lekovite biljke mogu se koristiti pojedinačno, a može se praviti i čaj od njihove mešavine.
* Recimo, od biljke i listova obično se pravi infuzija – dve kašike usitnjene osušene biljke prelijte litrom vode. Poklopljeno kuvajte na tihoj vatri 15 minuta pa ostavite da odstoji 30 minuta. Pijte toplo, poželjno pre jela ili dva sata nakon jela, po pola čaše pet-šest puta na dan.
* Od korena sladića najčešće se priprema odvar: Kašiku usitnjenog korena prelijte s pola litra vode. Poklopljeno kuvajte na tihoj vatri 30 minuta pa ostavite da stoji 60 minuta. Pijte po pola čaše četiri puta na dan, toplo. Odvar od korena sladića ne samo da smanjuje šlajm i olakšava njegovo izbacivanje iz disajnih puteva već i stimuliše nadbubrežnu koru, doprinoseći razvoju njenih hormona, zahvaljujući kojima se stanje znatno poboljšava.
* Biljke za lečenje bolesti pluća preko noći se mogu ostaviti u termosu – dve-tri kašike usitnjene sirovine prelijte litrom vode. Uzimajte toplo, pola čaše pet-šest puta na dan.

PRIPREMAMO MEŠAVINU
Ukoliko nije primećena alergija, odlično dejstvo prilikom bronho-plućne patologije u praksi je pokazala sledeća jednostavna i dostupna mešavina: Kašiku plodova šipurka, kašiku islandskog lišaja, dve kašike belog sleza i kašičicu nane prelijte litrom ključale vode i ostavite preko noći u termosu. Pijte po potrebi po pola čaše vrućeg ili toplog napitka pet do sedam puta na dan, nezavisno od jela.

PROČITAJTE I… Očistite pluća uz pomoć ruske narodne medicine
Mešavina sadrži veliku količinu vitamina i minerala iz plodova šipurka – a tu je i askorbinska kiselina i vitamini B-grupe, biflavonoidi i folna kiselina… A znamo da prirodni vitamini imaju blagotvorno dejstvo na mukoznu membranu bronhijalnog stabla, doprinoseći oporavku epitela. Beli slez stimuliše iskašljavanje, islandski lišaj je moćan antiseptik koji ima regenerišuće svojstvo, a nana poboljšava bronhijalnu provodljivost i ublažava spazam malih bronhiola.
U ovom slučaju preporučljivo je pripremiti i biljni čaj: Pomešajte pet delova belog sleza, po trećinu dela nane, miloduha i majčine dušice, jedan deo kiprovine i tri dela islandskog lišaja. Dve-tri kašike mešavine prelijte litrom vode i poklopljeno kuvajte 15 minuta na tihoj vatri. Ostavite da odstoji 30 minuta. Pijte po pola čaše pet-šest puta na dan nezavisno od jela, i to toplo. Kura traje dva-tri, pa i više meseci.

VAŽNO!
Navedene lekovite biljke usled hroničnih oboljenja disajnih organa potrebno je piti stalno, periodično ih menjajući. Recimo, umesto belog možete uzeti crni slez, umesto nane – matičnjak, a umesto majčine dušice – cvet kamilice.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com