Ruski lekovi za anemiju i povišen krvni pritisak

by | 07.09.2017

Drevni ruski vidari savetovali su da se popareno lišće cvekle stavlja na maligne čireve i opekotine, kao i da se mast od cvekle s medom koristi u slučaju lišaja. Sok od cvekle od davnina utraljavaju u kožu glave da bi se oslobodili peruti, a ovo povrće jeli si u slučaju skorbuta (nedostatak C vitamina) i malokrvnosti.

Pektini sadržani u cvekli izbacuju teške metale iz organizma, pa bi ovo povrće trebalo da jedu stanovnici velikih gradova, naročito radnici u pogonima koji mogu biti štetni po zdravlje. Cvekla se preporučuje kao preventivno i pomoćno sredstvo u slučaju raka creva, gojaznosti, oboljenja jetre (smanjuje holesterol i čuva krvne sudove)…

Po sadržaju joda – cvekla zauzima jedno od prvih mesta među povrćem. Koristi svima onima koji pate od ateroskleroze, a posebno starijima. Sok od sirove cvekle (koji je odstojao najmanje tri sata u frižideru) poboljšava razmenu materija, izbacuje toksine iz organizma i jača imunitet. Ne savetuju uzalud kozmetolozi da se redovno pije u malim porcijama radi očuvanja svežine i lepote tena.

U slučaju povišenog krvnog pritiska i kao sredstvo za smirenje: tri-četiri puta dnevno pijte po pola čaše soka od cvekle izmešanog s medom u odnosu 1 : 1.
Napravite sok od jednakih delova cvekle, šargarepe i krastavaca. Stavite ga u frižider na sat vremena i pijte po pola čaše jednom dnevno u rano proleće i posle preležanih bolesti. Ovaj sok poboljšava vid i stanje jetre i gastrointestinalnog trakta, a takođe jača imunitet. Čuvajte ga u frižideru najviše 24 sata.

Ako ste anemični, nekoliko meseci svakodnevno pre jela pijte po kašiku do dve mešavinu sokova od cvekle, šargarepe i rotkvice uzetih u jednakim delovima. Kao pomoćno sredstvo preporučuje se sveže pripremljen sok od cvekle, pogotovo u slučaju leukoza (oralne promene izazvane leukemijom).

Ukoliko vam je oslabljeno čulo mirisa: u 100 ml soka od cvekle rastvorite 30 g meda i nekoliko dana sipajte po pet kapi u svaku nozdrvu.
Ako imate flebitis (zapaljenje vena): 50 g listova cvekle prelijte litrom ključale vode, a zatim ostavite to da odstoji deset minuta. Pijte po 150 ml posle jela kao pomoćno sredstvo za normalizaciju stanja krvnih sudova posle oboljenja.

Foto: Guliver/Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com