ARTROZA ZGLOBOVA: Lek je u korenju

Iz ogromnog iskustva u korišćenju lekovitog bilja u lečenju bolesti zglobova dr Višnjev posebno izdvaja koren čička

by | 29.09.2022
artroza zglobova

Iz ogromnog iskustva u korišćenju lekovitog bilja u lečenju bolesti zglobova dr Višnjev posebno izdvaja koren čička i daje dragocene savete o tome na koji način da ga prikupite i pripremite kako biste izvukli ono najbolje iz njega

“Bole me svi zglobovi. Dijagnoza mi je: deformativna artroza s cistama. Bole me i dlanovi, ali i stopala. Osim toga, povišen mi je nivo šećera. Kako da lečim noge, ruke i ostale zglobove? I šta da radim sa šećerom u krvi, koji raste?”

Slavica, Bečej

Odgovara Vladimir Nikolajevič Višnjev, lekar i fitoterapeut

Bolovi u zglobovima mogu da budu manifestacija deformativne artroze, upalnih oboljenja zglobova, ali i bolesti povezanih s metaboličkim poremećajima.

UKOLIKO JE BOL IZRAŽEN

Primenjujte lekovite biljke koje imaju analgetičko i protivupalno dejstvo – koru vrbe, suručicu, cvetove crne zove. Od kore vrbe pravi se odvar isto kao i od korena čička, a od suručice i cvetova zove na sledeći način: kašiku sirovine prelijte s pola litra vode pa kuvajte 15 minuta na tihoj vatri poklopljeno. Zatim ostavite da odstoji pola sata. Pijte jedan ili drugi odvar – po pola čaše četiri do pet puta dnevno, nezavisno od jela. Bolovi u zglobovima trebalo bi da se smanje.

POSTAVLJENA DIJAGNOZA

U slučaju deformativne artroze od lekovitih biljaka, pre svega, treba redovno koristiti koren čička. Vadite ga u proleće, u njegovoj drugoj godini života. A ukoliko ga iskopavate u jesen, onda je najbolje da to činite u prvoj godini njegovog rasta. Korenje čička koji je precvetao i razbacao svoje seme ne može da bude lekovita sirovina. Iskopan koren ispira se protočnom vodom. Seče se u sirovom obliku, suši na suncu, u sušionicama ili ispod nastrešnice.

Prvo, od korena se pravi odvar: kašiku isitnjene sirovine prelijte s pola litra vode i kuvajte na tihoj vatri, poklopljeno, pola sata. Ostavite da odstoji sat vremena, pa pijte po pola šolje četiri puta dnevno, nezavisno od jela.

Drugo, od korena pripremite lekoviti prah. Osušeni koren sameljite u mlinu za kafu i izložite UV zracima 15 minuta (ili držite na jakom suncu 20 minuta). Nezavisno od jela, tri puta dnevno uzimajte po trećinu kašičice s pola čaše vode. Kura traje tri-četiri i više meseci.

Koren čička pomaže svim zglobovima i kičmi, kao i crevima, pankreasu, koži i kosi.

Pored korena čička, u istu svrhu može se koristiti koren pirevine, maslačka i gaveza. Međutim, prednost dajte čičku jer ima dodatni protivupalni efekat te pomaže u oslobađanja od cista.

KORISNE TOPLE KUPKE

Od ovih i njima sličnih biljaka mogu se napraviti tople kupke za ciste na rukama i stopalima. Četiri-pet kašika sirovine (kore vrbe, suručice, mladih izdanaka topole ili cvetova zove) prelijte litrom vode. Poklopljeno kuvajte na tihoj vatri pola sata, pa ostavite da isto toliko odstoji. Tople kupke praktikujte 15–20 minuta. Posle toga stopala istrljajte peškirom, blago ih izmasirajte i navucite vunene čarape.

 

O POVIŠENOM ŠEĆERU U KRVI

Za snižavanje nivoa šećera upotrebljavajte lekovite biljke koje se od pamtiveka primenjuju – mlade izdanke i listove borovnice, nedozrele mahune pasulja, piskavicu (lat. Galega officinalis), lišće duda i oraha, troskot, čičoku. Ove sirovine možete koristiti ponaosob i od njih praviti čajeve, ali je bolje ukoliko ih pomešate u jednakim količinama. Dobićete lekovitu smešu koja je osnova za spravljanje blagotvornog odvara. Dve kašike mešavine prelijte litrom vode, poklopljeno kuvajte na tihoj vatri 20 minuta, pa ostavite da odstoji 40 minuta. Pijte po pola šolje četiri do pet puta dnevno, 15-20 minuta pre jela, u kurama po četiri-pet i više meseci.

Trudite se da čičoku redovno upotrebljavate u ishrani – u obliku pirea, u salatama, stavljajte je u supu. Kako praksa pokazuje, ona doprinosi stalnom padu nivoa šećera u krvi, a takođe ispoljava i blagotvoran uticaj na zglobove.

 

 

Foto: Juan Claudio Perez / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com