RUSKA MEDOVUHA za debeli minus

by | 10.07.2017

Ovo originalno piće s niskim procentom alkohola, slično slatkom pivu, Rusi piju još od 9. veka, tačnije od vremena kneza Vladimira, koji je medovuhu i uveo u upotrebu. Veoma je popularno i danas, budući da prkosi hladnoći, mada se više koristi kao lek

SAMI NAPRVITE MEDOVUHU

Stari Rusi pravili su medovuhu isključivo tako što su prirodni pčelinji med (šumski, livadski…) rastvarili u svežoj, izvorskoj, hladnoj vodi, koju su potom mešali dugo i polako. Danas se priprema malo drugačije i brže.

Potrebno je: 300 g prirodnog meda, dva litra vode, kašika suvog kvasca ili 25 g svežeg, 5 g hmelja i začini – po prstohvat cimeta, muskatnog oraha, šumskih jagoda, anisa, karanfilića… ili nečeg drugog što volite.

Priprema: stavite vodu u dublju posudu da provri, a zatim joj dodajte sav med uz stalno mešanje. Kuvajte tri minuta, dok se na površini ne pojavi bela pena, koju treba pažljivo da skinete kašikom.

Odmah dodajte začine uz neprestano mešanje. Ceo postupak treba da traje sedam minuta, kako med ne bi pregoreo. Skinite šerpu s vatre, a zatim u nju ubacite hmelj. Prohladite.

Kad temperatura padne na 25 do 30 stepeni Celzijusa (tako treba da bude tako zbog kvasca), dodajte rastvoren kvasac. Ostavite posudu na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi.

Nakon dan-dva primetićete da je napitak počeo fermentirati (pojaviće se pena i čuće se tiho šištanje).

Tad sadržaj prelijte u dve velike staklene tegle od tri litra, ali ne do vrha, i ostavite još da fermentira (pet dana). Ukoliko želite da proverite da li se fermentacija završila, prinesite šerpi upaljenu šibicu – ako se ne ugasi, proces je gotov.

Medovuhu razlijte u flaše kroz nekoliko slojeva gaze, ostavljajući nataloženi deo u tegli. Čuvajte je u frižideru. Možete je piti odmah, ali biće ukusnija ako odstoji još pet dana na hladnom…

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com