Komarci! Neka borba počne!

Vlaga doprinosi razmnožavanju komaraca, a evo kako da se odbranite od njih prirodnim putem

by | 13.06.2022
ujed komarca

Svedoci smo najezde komaraca, koji bukvalno kidišu kako na decu tako i na odrasle. Vlaga doprinosi njihovom razmnožavanju, a evo kako da se odbranite od njih prirodnim putem.

AH, TI DOSADNI KOMARCI

* Za zaštitu od komaraca možete koristiti eterična ulja: eukaliptusa, cimeta, ricinusa, lavande, ruzmarina, limunske trave… Pomešajte neko od navedenih ulja s maslinovim uljem i redovno nanosite na kožu. Komarci će vas zaobilaziti.

* Biljke poput ruzmarina, bosiljka, kadife, matičnjaka, geranijuma, mačje trave… poslužiće vam u borbi protiv komaraca. Svim nabrojanim biljkama potrebno je najpre zgnječiti list kako bi ispustio aromu, u suprotnom ih komarci neće registrovati. Ruzmarin i mačju travu možete da utrljate i na kožu i na odeću kako biste pojačali dejstvo.

* Pre izlaska napolje namažite kožu jabukovim sirćetom.

Pročitajte i… Završni udarac komarcima

AKO SU VAS KOMARCI IZUJEDALI

Prilikom ujeda komarac ubrizgava supstance koje smanjuju bol i sprečavaju zgrušavanje krvi. Eto zašto neko vreme ne primećujete insekta, pa može neometano da se zasiti. Ali to ne prolazi bez posledica po organizam. Kao odgovor na dospevanje stranih supstanci dolazi do lokalne upalne reakcije. Ona se ispoljava malim otokom i svrabom. Ma koliko jako da želite, ne smete češati mesto ujeda. Inače rizikujete da u ranicu unesete infekciju i raširite oblast upale. Da biste ublažili svrab, možete koristiti narodna sredstva koja umiruju kožu.

* Odmah posle ujeda na ranicu prislonite komadić leda ili izgnječen list bokvice (može i peršun), koji ispušta sok.

* Na mesto svraba takođe možete staviti vatu nakvašenu rastvorom sode (kašičica sode na trećinu čaše vode).

* Dobro su se pokazale i obloge od amonijaka s vodom u odnosu 1 : 5, kao i sirće, kojim bi trebalo premazivati mesto ujeda 10–15 puta. Na kožu možete staviti i tupfere nakvašene u sirće i držati deset minuta.

Kišnicom koja je neko vreme stajala napolju nikako ne zalivajte sobno cveće jer je puna larvi komaraca.

 

Peršun – univerzalni lek protiv ujeda

Najbolji lek protiv ujeda mrava, komaraca ili bilo kog drugog insekta jeste svež peršun, a mogu ga koristiti čak i deca. Sveže lišće peršuna gnječite dok se iz njega ne pojavi sok pa to stavite na mesto svraba. U slučaju alergijske reakcije na ujede pijte čaj od peršuna: dve kašike korena peršuna stavite u termos i prelijte s pola litra ključale vode. Ostavite da odstoji dva sata pa procedite. Tri puta dnevno uzimajte jednu do tri kašike, a oblogu stavljajte na mesto ujeda četiri puta dnevno. Na ovaj način posledice ugriza nestaju za dan.

Pročitajte i… Zaštitite se od krpelja

Foto: PKpix / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com