Kako detetu objasniti post?

by | 28.12.2023
Kako detetu objasniti post

Ukoliko imate decu, sigurno se pitate kako detetu objasniti post? Deca često imaju niz pitanja na koje ponekad nismo sigurni kako odgovoriti.

Roditelji koji tek počinju da uvode svoju decu u Crkvu, imaju mnogo pitanja i nedoumica. Naravno, ovo ćete najbolje razrešiti kroz razgovor sa sveštenikom u vašoj blizini. U svakom slučaju, postoje načini da se detetu približi tema posta.

Kako detetu objasniti post i kada ga treba uvesti?

Većina sveštenika se slaže da deci nije potreban strogi post u hrani, a dosledno poštovanje posta treba uvesti u život deteta istovremeno sa ispovesti, otprilike sa 7 godina. Prema crkvenom predanju, deca mlađa od 7 godina se smatraju bebama, pa tek nakon ove dobi deca mogu da poste. Prema ustaljenoj tradiciji, deci je tokom posta dozvoljena riba (osim srede i petka), a često i mlečni proizvodi ako je u pitanju mleko ili kefir.

Vrlo maloj deci se mogu objasniti neka od značenja posta. Na primer, objasnite da je post priprema za veliki praznik. Kao što se kuća čisti i sprema, tako treba da očistimo i pripremimo naš organizam. Dakle, post je sredstvo za unutrašnje čišćenjem on je trening za dušu i telo. Osim toga, objasnite da ne posti samo vaša porodica, već cela crkvena zajednica.

Da li je post štetan za dečji organizam?

Mnogi ljudi su zabrinuti zbog pitanja da li je štetno lišavati detetov organizam od mesa, mleka i jaja tokom posta.  Međutim, postoji nekoliko opcija. Može se isključiti samo meso iz ishrane ili isključiti bilo koju hranu životinjskog porekla. Dobro izbalansirana vegetarijanska ishrana se smatra zdravom i pogodnom za ljude svih uzrasta.

Međutim, još uvek nisu sprovedene studije koje govore o tome da li nedostaci nekih hranljivih materija tokom 40-dnevnog posta ili zbog posta dva dana u nedelji tokom cele godine mogu uticati na organizam. Ovo zavisi od mnogo faktora. Ukoliko dete ima problema sa varenjem ili bilo kakve druge probleme, potrebno je da razgovarate sa lekarom i sa sveštenikom u vašoj okolini koji će vas savetovati.

Kako detetu objasniti post, kada njegovi vršnjaci ne poste?

Post među vršnjacima koji nisu vernici može biti posebno izazovno za dete – ne samo iz praktične već iz psihološke i duhovne perspektive. Osim toga, preterano insistiranje da dete posti često može da se završi sa tim što dete kada odraste odbaci sve što je povezano sa crkvom.

Deca danas mogu naići na ismevanje ili odbijanje od drugova iz razreda. Međutim, veoma je važno da dete razume zašto posti, da je to dobro za njegov duh, a ne samo puko ograničenje crkve. Takođe, ključno je kako će se dete postaviti. Ukoliko je dete samopouzdano, druželjubivo i spremno na kompromise, onda će teško biti predmet ismevanja. Ukoliko to bude slučaj, važno je da razgovarate sa detetom o tome kako da se postave.

Šta raditi ako tinejdžer odbija da posti?

Dešava se da dete koje je do sada postilo, odjednom više ne želi da to čini. Razlog za to je često da im je teško ili ne vide smisao u tome. Međutim, u ovim situacijama im možete predočiti da mogu da se odreknu slatkiša, kompjuterskih igara ili neke druge štetne navike. Gurajući dete u samostalnost u određivanju mere posta, problem se može rešiti. Ukoliko i to ne pomogne, možda je najbolje pustiti ovaj period  i primerom pokazati da je post koristan. Ukoliko budete insistirali, tinejdžerski inat će vas odvesti u sasvim drugu stranu.

Dakle, ako se pitate kako detetu objasniti post, najbolje je da to učinito slikovitim objašnjenjima i primerom pre svega. Ukoliko dete ima zdravstvenih problema, konsultujte se sa sveštenim licem i lekarom kako postupiti u ovim trenucima.

Anastasiia Stiahailo/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com