Slava Sveti Jovan: Šta nikako ne smete da radite na Jovanjdan?

by | 18.01.2024
Slava Sveti Jovan

Slava Sveti Jovan je jedna od najčešće slavljenih slava u Srbiji. Ona proslavlja Svetog Jovana Krstitelja i slavi se samo dan nakon Bogojavljenja.

Sveti Jovan Krstitelj se slavi nekoliko puta u godini, ali se krsna slava slavi 20. januara. Sa razlogom se ova slava proslavlja dan nakon Bogojavljenja. Naime, 19. januara se se slavi otelovljenje Boga, dok se 20. januara slavi svetac koji se naziva i Pretečom Hristovom. Ovo je ujedno i dan kada se Bog javio sa nebesa glasom, a Sveti duh se spustio u vidu goluba na glavu Isusa Hrista kog je Jovan krstio.

Slava Sveti Jovan: Ko je bio Preteča Hristov?

Sveti Jovan je sin prvosveštenika Zaharije i njegove žene Jelisavete. Iako su već bili stari, oni su molili Boga za dete koji im je potom podario Jovana. Da će Jelisaveta zatrudneti, Zahariju je rekao anđeo Gospodnji koji mu je rekao i da detetu treba dati ime Jovan.

On je bio veliki propovednik i prorok, a svoju mladost je proveo u pustinji i živeo kao asketa. Hranio se insektima i medom. Sveti Jovan je potom počeo da poziva narod na pokajanje. Kako je bio moralno čist, on je od Boga dobio dar da krsti narod oslobađajući ih njihovih grehova.

Svetitelj je osuđen na smrt zbog propovedanja i praktikovanja hrišćanstva, a ubijen je tako što mu je odsečena glava. Ovo se dogodilo za vreme kralja Iroda.

Jovan se smatra zaštitinikom pevača, muzičara, krojača, gostioničara, nožara, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, ali i zatvorenika.

Slava Sveti Jovan: Kakvi su običaji za Jovanjdan?

Od davnina se veruje da se na ovaj dan dešavaju razna čuda zahvaljujući njegovogj pomoći. Ovaj dan prati niz običaja. Na primer, ovo se smatra danom kada se sklapaju kumstva i pobratimstva jer se Sveti Jovan smatra uzorom po karakteru i poštenju..

  • Ovo je dobar dan za polazak na put jer će Sveti Jovan štititi putnike
  • Na Jovanjdan se pere ikona. Nakon jutrenja, ikona se nosi na reku ili bunar gde se umivaju i brišu krpom koja je pokvašena u vodi.
  • Na ovaj dan se ne uzima nož u ruke zbog sećanja na stradanje sveca
  • Deci se na ovaj dan ne daje ništa u crvenoj boji (čak ni hrana ni piće) jer to simbolizuje nevino prolivenu krv Svetog Jovana
  • Žene ne smeju da rade nikakav krojački posao niti bilo šta sa vešom jer će im miševi izgristi veš.

Sveti Jovan se praznuje više puta u godini:

  • 7. jula kada se slavi rođenje Svetog Jovana
  • 11. septembra kada se održava pomen na njegovu smrt
  • 6. oktobra kada se obeležava svetiteljevo začenje.

Asian/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com