Slava Sveti Sava: Šta ne smete da radite na Savindan?

by | 25.01.2024
Slava sveti sava

Slava Sveti Sava je školska slava, a ona se proslavlja 27. januara. Međutim, neki vernici ovu slavu proslavljaju kao krsnu.

Sveti Sava je svetac koga slavi cela Srbija jer je to školska slava. On je bio sin Stefana Nemanjića koja je ujedno i loza koja je mnogo učinila za procvat Srbije. Sveti Sava je bio srpski prosvetitelj koji je mnogo učinio za narod postajući i prvi arhiepiskop.

Slava Sveti Sava: Ko je on bio?

Sava je bio najmlađi sin Stefana Nemanje i Ane Nemanjić. Svetovno ime mu je bilo Rastko, tek kada se zamonašio je dobio ime Sava. Kada je napunio 15 godina, otac mu je dao kontrolu nad jednim od regiona njegove kneževine. Sveti Sava je bio veoma obrazovan, a sa 17 godina je pobegao na Atos.

Na Svetoj Gori je našao utočište u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona gde se i zamonašio. On je sa ocem osnovao manastir Hilandar na Svetoj gori, a nedugo zatim je on postao đakon i sveštenik ovog manastira, a potom i arhimandrit u Solunu. Ekumenski patrijarh na Vizantijskom dvoru ga 1219. godine proglašava prvim arhiepiskopom. Zahvaljujući Svetom Savi, Srpska pravoslavna crkva je postala autokefalna.

Naredne godine, Sveti Sava je objavio prvi srpski Nomokanon – pravni zbornik koji se odnosi na crkveno-pravnu problematiku, a obuhvata crkvene i građanske zakone. Sveti Sava je preminuo 27. januara 1236. godine. Njegove mošti je iz Trnova oko 1237. godine preneo kralj Vladislav u manastir Mileševu.

On je bio najveći srpski prosvetitelj. Napisao je pored Nomokanona i Žitije Svetog Simeona, Studenički i Hilandarski tipik. O njemu su napisane mnogobrojne pesme i narodne umotvorine koje veličaju njegove vrline mudrosti i krotosti. Dan njegove smrti je obeležen kao praznik svih škola, ali i mnogih pravoslavnih vernika.

Slava Sveti Sava: Kakvi su običaji?

Ovaj dan se naziva i Savin dan. Osim što se u školama proslavlja na prigodan način uz sveštenika, ali i uz održavanje priedbi i raznih programa u slavu Svetog Save, ovaj dan ima i niz drugih verovanja. Takođe, smatra se da ako u kući imate đaka, treba da napravite žito, čak iako vam nije slava. Na taj način obezbeđujete detetu sreću i uspeh u školovanju.

Ako na ovaj dan grmi, veruje se da zemlji predstoje važni i sudbonosni događaji. U Vojvodini se na ovaj dan obavezno prave perece (ukoliko pada u sredu ili petak, onda su posne). Ovo simbolizuje hleb koji je on svom narodu omogućio tako što ih je, prema narodnom predanju, naučio da na vodenici melju žito.

Na današnji dan se ne tera stoka u šumu i ne sme ništa da se radi sa sečivom, kao ni nikakvi teži poslovi, a naročito se treba kloniti crvenih tkanina i bojenja. U suprotnom se veruje da će vukovi zaklati svu stoku. Međutim, ovo je dan kada domaćice treba da naprave veliko spremanje u kući.

Kada je Slava Sveti Sava u pitanju, deca bi trebalo da nauče nešto novo, makar pesmicu, jer ako to ne učine, ulenjiće se i neće dovoljno napredovati tokom cele godine.

Asian/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com