Sveta Tri Jerarha: Običaji nalažu treba da se radi 12. februara za blagostanje u porodici

by | 11.02.2024
Sveta Tri Jerarha: Običaji

Pravoslavni hrišćani 12. februara proslavljaju Sabor Tri Jerarha. Veruje se da pomažu porodicama u podizanju dece, uspostavljanju mira u kući i blagostanja.

 

Na ovaj dan se poštuju tri vaseljenska učitelja: Vasilije Veliki, Jovan Zlatousti i Grigorije Bogoslov. Na Sveta tri svetitelja valja otići u crkvu, pomoliti se, te na taj način iskazati poštovanje ovim svecima zaštiticima.

Sveta Tri Jerarha: Narodna verovanja za 12. februar

Istorija praznika Sabora tri svetitelja seže u davna vremena. U 10. veku došlo je do raskola među vernicima u Carigradu. Vodile su se burne rasprave o tome ko je od trojice crkvenih otaca važniji za hrišćane – Vasilije Veliki, Jovan Zlatousti ili Grigorije Bogoslov.

Spor je rešen u korist Crkve i slavu svetitelja jer se oni, svaki ponaosob, a potom sva trojica, javiše u snu episkopu evhaitskom Jovanu rečima da su oni jedno u Bogu i da među njima nema ničega protivrečnog. Tako se u pravoslavnom kalendaru pojavio praznik Sveta tri Jerajha.

Ko su bila Sveta Tri Jerarha

Za života Vasilije Veliki i Grigorije Bogoslov nisu bili samo poznanici, već su bili povezani bliskim vezama. Nekada su, po završetku studija, živeli u Pontskom manastiru, koji je osnovao Vasilije Veliki. Zajedno su čitali filozofska dela i savladavali retoriku. Kada je Vasilije Veliki postavljen za mitropolita Kapadokijskog, preporučio je za episkopa svog prijatelja Grigorija Bogoslova.

Grigorije Bogoslov

Grigorije Bogislov je rođen u porodici svetitelja; njegov otac je služio bio je episkop u gradu Nazijanza u rimskoj provinciji Kapadokija. I on i Grigorijeva majka, kao i njegov brat i sestra, kanonizovani su posle smrti.

Značajan događaj u njegovom životu bio je susret sa Vasilijem Velikim, koji je uticao na mladićev pogled na svet. Učestvovao je u Grigorijevom krštenju i bio mu prijatelj i mentor.

Kada je Vasilije preminuo, Grigorije Bogoslov je tugovao zbog smrti svog učitelja. Spas od tuge bile su molitve i dugi postovi. Kada je svetitelj počeo da stvara svoja dela – njegovo nasleđe je bilo skoro 800 poruka – Vasilije Veliki je bio njegovo nadahnuće.

Jovan Zlatousti

U 4. veku je živeo i Jovan Zlatousti, ali nema dokaza da li je poznavao Vasilija i Grigorija. Antiohijski rodom, koji je kasnije postao episkop Konstantinopolja, dobio je nadimak zbog svog posebnog talenta kao propovednika. Njegov život nije bio lak, doživeo je mnogo progona. Ali snaga duha nije mogla biti slomljena.

Na praznik Sveza tri Jerarha vernici idu na jutarnju službu u crkvu. Obraćaju se Vasiliju Velikom sa molbom da ojača duh, da izbavi od iskušenja i zla.

Od Grigorija Bogoslova se traži da nas uputi na pravi put. Pomaže ljudima koji su se udaljili od pravoslavlja da se vrate svojim korenima, prosvećuje sektaše.

Jovan Zlatousti se smatra zaštitnikom porodica. Pomaže roditeljima da odgajaju svoju decu i da stiču znanja. Od Jovana Zlatoustog se traži pomoć u finansijskom blagostanju.

Narodni običaji

Jedna od glavnih tradicija na 12. feburar je vezana za decu. Naši preci su znali: da ne bi uvredili vaseljenske učitelje, potrebno je u kući održavati mir i harmoniju u kući.

Oni ljudi koji iz nekog razloga nisu mogli da idu u crkvu, molili su se kod kuće ikoni Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Možete tražiti od svetaca pomoć u postizanju prosperiteta i međusobnog razumevanja sa voljenima. Ali pre nego što zatražite, treba da očistite svoju dušu i misli od zla, iskušenja i zavisti.

Šta treba da rade domaćice

Ovaj dan je povezan sa čišćenjem. U stara vremena, u ovo vreme, domaćice su dovele red u kuću, a članovi porodice su pomagali u svemu. Prali su pod, brisali prašinu i preuređivali nameštaj. Verovalo se da se na taj način može privući sreću u kuću.

U ovom trenutku, devojke su imale priliku da privuku pažnju momka koji im se dopadao. Da bi momak obratio pažnju na devojku, okačila je raznobojne trake na drveće, dok je naglas izgovarala ime mladića koji joj se dopao.

Na sveta Tri Jerarha naši preci su ostavljali stare cipele na vrata da bi ih kasnije bacili. Verovalo se da će se posle ovog rituala otvoriti drugi vetar: novac će teći u kuću kao reka, supružnici će osećati neverovatnu privlačnost jedno prema drugom, a deca će oduševiti svoje roditelje.

Šta ne sme da se radi na ovaj dan

Običaji vezani za ovaj praznik ukazuju na to šta ne sme da se radi. Jedna od važnih tiče se rukotvorina – žene nisu smele da predu vunu, pletu ili šiju. Verovalo se da će svako ko prekrši ovu zabranu imate bolove u rukama i nogama.

Na ovaj dan je takođe zabranjeno ići u šumu. Tada počinje sezona parenja među životinjama što je opasno za ljude. Takođe,  verovalo se da se zli duhovi mogu sakriti u životinje.

Na ovaj dan važno je vratiti dugove jer bi u suprotnom stalno bili bez nova.

Na Sveta tri Jeraha bilo je zabranjeno nošenje crvene odeće. Naši preci su verovali da je to simbol gneva, kome ne bi trebalo da bude mesto na pravoslavnom prazniku.

Predskazivanje vremena

U noći, uoči ovog praznika, naši preci su pokušali da vide mesec. Pre svega su obraćali pažnju na njegovu boju. Ako je bilo crvenkasto, znali su da ih očekuju jaki verovri i mrazevi.

Sviatlana Lazarenka / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com