Tajna tri mudraca: Zašto su oni važni?

by | 21.01.2024
Tri mudraca

Svi su čuli za tri mudraca, ali zašto je Hrist važan za njih i kako su oni neznabošci, znali kome i kada treba da dođu?

Poklonjenje mudraca Hristu koji je tek rođen je zapravo simbol toga kako sam Gospod vodi čoveka ka Sebi, bez obzira u kom okruženju i u kakvim tradicijama je čovek odrastao. Ovo je znak da se Bog može otkriti čoveku ako on iskreno traži ovaj susret.

Ko su bila tri mudraca?

Mudraci su jedni od najmisterioznijih likova u čitavom Jevanđelju. Oni se pojavljuju niotkuda, a takođe i misteriozno nestaju. Oskudno svedočanstvo jevanđeliste Mateja da su došli „sa istoka“ samo daje povoda za mnoge pretpostavke o tome iz koje su istočne zemlje ovi ljudi mogli doći.

„Kada se Isus rodio u Vitlejemu judejskom u dane cara Iroda, mudraci sa istoka došli su u Jerusalim i rekli: „Gde je rođeni kralj jevrejski? jer smo videli zvezdu Njegovu na istoku i došli da mu se poklonimo. Čuvši to, uzbuni se car Irod i sav Jerusalim s njim. I, sabravši sve prvosveštenike i književnike narodne, upita ih: gde da se rodi Hristos? Rekoše mu: u Vitlejemu judejskom, jer tako je pisano preko proroka <…> Tada Irod, tajno pozvavši mudrace, sazna od njih vreme pojavljivanja zvezde i poslavši ih u Vitlejem , rekao: idi, pažljivo istraži o Detetu i, kada nađeš, obavesti me da i ja mogu da odem da Mu se poklonim. Pošto su saslušali kralja, otišli ​​su. I gle, zvezda koju su videli na istoku hodala je pred njima, kada je najzad došla i stala nad mestom gde beše Dete. Videći zvezdu, obradovaše se velikom radošću, i, ušavši u kuću, videše Dete sa Marijom, Majkom Njegovom, i, pavši ničice, pokloniše Mu se; i otvorivši riznice svoje, prinesoše Mu darove: zlato, tamjan i smirnu. I dobivši u snu otkrivenje da se ne vraćaju Irodu, otputovaše u svoju zemlju drugim putem.”

Zašto su oni prvi dočekali Hristovo rođenje?

Njihovo učešće u ovom događaju je neobično po tome i što je u Svetom pismu jevanđelska priča o Mladencu Hristu jedini slučaj gde se mudraci pominju na pozitivan način.

Međutim, treba uzeti u obzir i da je Jevanđelist Matej Magove naziva grčkom rečju „magoi“ koja se u klasičnom grčkom označava za određene nacionalnosti. U Herodotovim spisima, Magovi su jedno od šest plemena od kojih je nastao narod Medijana. Ova reč se takođe koristila u drevnoj literaturi u kome se ona odnosila na persijske ili vavilonske sveštenike i astrologe povezane sa paganskom tradicijom.

Nije slučajno da su mudraci došli izdaleka. Jevrejski narod je imao ideju ne samo da će Spasitelj doći među njima, već i da će On biti samo njihov „lični Spasitelj“. Dolazak tri mudraca iz daleka naglašava to da je Hristos došao svim ljudima, bez obzira na njihovu nacionalnost, veru, poreklo i mesto stanovanja. Dakle, mudraci su, iako paganski sveštenici, osećali da je Hristos došao i njima.

Kako su mudraci znali gde treba da dođu?

Jevanđelje po Mateju kaže da je put mudraca u Jerusalim počeo pojavom zvezde. Postoje dve pretpostavlje o tome kakva bi to pojava mogla biti. Jedna je da je to natprirodna pojava koju je Bog stvorio posebno za ovu priliku. Druga je da je to neka zapažena astronomska pojava koju su mudraci (koji su se bavili astrologijom) zapazili i tumačili kao znak rođenja Kralja Jevreja.

Ovu natprirodnu prirodu zvezde zabeležiosu i sveti Ignjatije Bogonosac. „Ova zvezda“, piše Ignjatije Bogonosac, „sjala je na nebu jače od svih zvezda, i njena svetlost beše neopisiva, i njena vest izaziva čuđenje u svima: sve druge zvezde, zajedno sa suncem i mesecom, oko ove zvezde oformila neku vrstu hora, a ona je osvetlila sve druge svetile.”

Nekada su drevni hrišćani 19. januara slavili tri događaja u jednom: Božić, Poklonstvo mudraca i Krštenje Gospodnje.

Šta znače pokloni tri mudraca?

Mudraci su poklonili zlato što simbolizuje osobu koja je rođena da vlada. Potom mu je poklonjen tamjan koji je priznanje onom koji će postati učitelj. Smirna je bila treći poklon koji je nagoveštaj buduće Hristove patnje i njegove smrti za iskupljenje ljudskih greha,

Boonyachoat/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com