AVOKADO KAO SUPERHRANA: pun je zdravih masti

Avokado smatraju supernamirnicom zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, tj. zdravih masti

by | 10.04.2022
Avokado supernamirnica

Avokado smatraju supernamirnicom zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, tj. zdravih masti koje srce i krvne sudove održavaju vitalnim

Piše: Jekaterina Igorjevna Andrejeva, specijalista za ishranu

Ako ga još niste probali – uzalud oklevate. Avokado je veoma zdravo voće. Bogat je nezasićenim masnim kiselinama, koje podržavaju elastičnost ćelijskih membrana, učestvuju u proizvodnji hormona, štite krvne sudove i snižavaju nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi. U deset grama mesa avokada ima gram nezamenljivih masnih kiselina.

Za šta je još koristan ovaj plod? Sadrži mnogo vitamina (C, E, B, K) i minerala (kalijum – čak više od banana!, magnezijum), kao i antioksidansa (katehini i fenoli).

Poboljšava pamćenje i rad mozga. Pomaže u skidanju kilograma. Vrlo je hranljiv i dugo drži organizam sitim, smanjujući tako broj obroka.

Sprečava razvoj metaboličkog sindroma – osnovnog faktora rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 i oboljenja srčane arterije. Poznat je i kao odličan saveznik protiv kancera.

Sadržaj članka

KOLIKO ČESTO JESTI AVOKADO

Kako biste osetili njegovu korist, dobro je da ga svakodnevno jedete, ali ne više od jednog ploda.

KAKO GA IZABRATI

Najukusnija sorta je has. Plodovi su mu braon boje, blago su meki i slatkog ukusa. Međutim, često se uvoze i druge sorte, koje uglavnom budu zelene. Plodovi dozrevaju u prodavnicama ili čak kod kuće. Birajte ravne plodove bez crnih fleka i udubljenja. Kako bi avokado što pre sazreo, stavite ga u posudu s jabukom ili bananom: ove voćke izazivaju kiseline koje doprinose njegovom bržem sazrevanju. Kad naletite na njega u prodavnici ili na pijaci, kvalitet ploda proverite na sledeći način: prvo što treba da uradite jeste da ga pritisnete prstima… ali lagano. On mora da bude mekan na dodir, ali ne toliko da prsti momentalno u njega upadnu.

S ČIM KOMBINOVATI AVOKADO

Avokado je toliko univerzalan da se može kombinovati s bilo kojim proizvodom. Najbolje ga je jesti sirovog, uz dodatak malo soli, maslinovog ulja, belog luka ili bibera, a možete ga koristiti i kao namaz ili umak uz razna druga jela. Odličan je za izradu smutija jer se dobro slaže s mlekom i ostalim voćem i povrćem.

Možete ga kombinovati i sa raznim salatama – recimo sa salatom matovilac. Zeleni listovi matovilca orašastog su ukusa i slažu se gotovo sa svim namirnicama, a po nutritivnom sastavu daleko nadmašuju sve ostale salate.

 

 

 

Foto: Jupiterimages / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com