BOROVNICE – RAMPA ZA TUMORE

by | 12.09.2017
borovnice i zdravlje,kancer

Borovnice – divan spoj užitka i koristi, nešto što se, priznaćete, u našim životima ne sreće baš često. Sadrže sve što je danas tako neophodno ljudima koje „melje“ savremeni tempo života – osim što jačaju imunitet, borovnice nas štite od opakih bolesti i podmlađuju jer su vrhunski antioksidans. Svakako, najvažnija stvar jeste da se beru u ekološki čistim regionima, a videćete i zašto…

Ova žbunasta biljka aromatičnih plodova modroplave boje ne plaši se oštre klime, naprotiv – u takvim okolnostima njene bobice su veće i korisnije. Zrelo voće konzumira se sveže tokom leta, sušeni ili zamrznuti plodovi preko zime „pune“ organizam vitaminima, a ljubitelji i znalci prirode cele godine piju čaj od ove biljke protiv prehlade, kašlja i glavobolje. U stara vremena Rusi su koristili borovnicu kao talisman za dom i stavljali je ispod praga kako bi se zaštitili od zlonamernih ljudi.

SASTAV I PO!

Izuzetno bogatstvo vitaminima i mineralima svedoči o velikoj vrednosti borovnica (uvek drže visoku cenu na tržištu). Gotovo savršena fabrika korisnih materija – plod borovnice sastoji se od 84% vode, 12% ugljenih hidrata i 4% minerala, proteina, masti i vlakana. Kad je reč o vitaminima, u borovnici ih ima više nego dovoljno! Bogate su taninima, pektinima (čiste creva od toksina), imaju velike količine vitamina A, B1, B2, B5, B6, B9 i C, kao i kalijum, niacin, natrijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Pored toga, ove plave bobice u tragovima sadrže elemente kao što su bakar, gvožđe, mangan, selen, cink i drugi. Sve svoje karakteristike savršeno čuvaju i kad se zamrznu.

DOKTOR ZA MNOGE BOLESTI

Zbog svog sastava, odnosno obilja vitamina C, tanina i flavonoida, borovnica je neophodna u borbi za dobar vid. Redovno konzumiranje ovog voća blagotvorno deluje na krvne sudove mrežnjače, osvežava ih i hrani. U malim kapilarima vraća protok krvi u normalu, te tako uklanja umor i napetost u očima te izoštrava vid.
U narodnoj medicini borovnice se koriste u terapeutske i preventivne svrhe usled bolesti kao što su dijareja, poremećaji gastrointestinalnog trakta (odlične su za želudac i creva), upale unutrašnjih organa, bolesti urinarnog trakta, reumatska groznica, faringitis i angina. Izuzetno su korisne za jačanje kompletne krvne slike, pa se preporučuju i u slučaju anemije. Ove aromatične i zdrave bobice, kako sveže tako i u obliku odvara od plodova i lišća, pokazale su se korisnim u lečenju čireva, opekotina i drugih kožnih oboljenja.

PREVENTIVA ZA RAK

Najjače oružje borovnice jeste antocijanin – pigment crvenoplave boje. To je jedan od antioksidansa koji se pokazao efikasnim u prevenciji i borbi protiv raka. Na ćelijskom nivou on sprečava pojavu svih vrsta tumora, bez obzira na uzrok njihovog nastanka. Ovih supstanci ima i u jabukama, crnom grožđu, crvenom kupusu, ali su po rangiranju oni daleko iza borovnica.

NI LIŠĆE SE NE BACA

Pažnje je vredno i lišće borovnice, od koga se obično pravi čaj. Sem što napitku daje jedinstven ukus, ono ima i mnoga korisna svojstva. Prvo, to je dobar antiinflamatorni agens, odnosno ublažava sve vrste upala, a ima i antibakterijsko dejstvo. Recimo, ukoliko se jave simptomi prehlade, ovo sredstvo može biti odličan lek. Drugo, čaj od lišća borovnice predstavlja prirodni diuretik. Zbog toga, ako vas muči visok krvni pritisak ili pak želite da smršate i izbacite višak tečnosti, možete piti odvar od ovog dragocenog lišća. Kao i same bobice, listovi borovnice koriste se za poboljšanje vaskularne slike usled bolesti oka i oslabljenog vida.

OPORAVAK POSLE BOLESTI

Nakon preležane bolesti, kad je organizam izmučen, a slaba krvna slika i loš imunitet dodatno komplikuju stvari – velika pomoć biće ove bobice. Dovoljno je da ih svakodnevno jedete po šaku-dve pa da osetite boljitak i priliv energije. Takođe, osobe koje se iscrpljuju rigoroznim dijetama neizbežno lišavaju organizam dragocenih vitamina i minerala. Ovo pak dovodi do neprijatnih posledica kao što su gubitak kose, osipi na suvoj koži, lomljivi nokti… Sve ove nevolje mogu se izbeći ako se u ishranu dodaju fantastične borovnice.

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com