CEO ŽIVOT JEDETE SMEĆE? RECITE: DOSTA!

by | 07.03.2017

Slanina i kobasice su satanizovane jer, navodno, izazivaju rak, međutim, kvalitet domaćih proizvoda još niko nije nadmašio! Ne zaboravite da nam smrtna opasnost preti sa druge strane – od kupovnog škarta: salama, viršli i pašteta

Javnost je ovih dana prilično bila uznemirena uzjavom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da mesne prerađevine u obliku kobasica, kao i slanina i šunka sadrže supstance koje izazivaju rak.

Prema rečima predstavnika Organizacije, koncentracija kancerogenih materija u ovim proizvodima nije manja nego što ih ima u azbestu ili arsenu, a njihov izveštaj pokazuje da 50 g prerađenog mesa dnevno (manje od dva parčeta slanine) povećava rizik od raka debelog creva za 18%. SZO smatra i da je sveže meso kancerogeno, gotovo isto koliko i konzervirano.

Meso se, pre svega, obrađuje kako bi se produžio rok trajanja ili poboljšao ukus: dimi se, konzervira, dodaje mu se so i razni konzervansi. Zvaničnici SZO napominju da i ovi procesi mogu povećati rizik od raka.

Znači, NE IZAZIVAJU DIREKTNO RAK već POVEĆAVAJU RIZIK. Razlika je velika koliko i strah koji se uvukao u ljude nakon pogrešno interpretirane informacije.
Od straha ili podsvesno, da bismo umanjili svoju krivicu, momentalno smo zaboravili kakva opasnost vreba iz konzervi pašteta koje mesecima stoje u rafovima, koje kupujemo i kojima trujemo našu decu.

Zaboravili smo i na salame koje jedemo, a koje sadrže sve osim glavnog sastojka – mesa… Ukoliko budete imali prilike, idite u fabriku mesa i pogledajte kako se TO pravi. Svi mogući ostaci, škartovi i otpad osnovni su sastav naših ”omiljenih” proizvoda. Sve ono što je za bacanje… (PA)ŠTETA je baciti. Hrskavice, nogice, kožurice, iznutrice, mast… sve se to samelje, doda se malo mirisa, malo boje i dosta konzervansa i aditiva – i pašteta (ili salama) je spremna. Mesa uopšte nema, možda ako ima malo soje (eventualno 5-10%), ali nikad nećemo zaista saznati šta se od sastojaka krije u toj ”bombi”. Pa, vi razmislite šta jedete… A sad malo o hemikalijama iz kupovnih mesnih prerađevina koje su bukvalno SMRTONOSNE!

Sadržaj članka

HEMIJA KOJA UBIJA

* U mesnim prerađevinama ima previše dekstrina (aditiv za lepljenje i zgrušavanje), prehrambene boje (neke su čak i zabranjene u pojedinim zemljama), kao i dekstroze (prost šećer). Ona se koristi i za hleb, slatkiše, peciva, bezalkoholna pića, a njena upotreba loše utiče na celo telo (pre svega na zube).
* Nema salame bez stabilizatora, a to je obično užasni emulgator E-450 (natrijum pirofosfat, kalijum pirofosfat, kalcijum pirofosfat, magnezijum pirofosfat). Pobrojani fosfati povećavaju vezivanja vode, utiču na mišiće i veoma škode varenju. Imaju ulogu da stabilizuju boju i poboljšaju konzistentnost proizvoda, pa čak i da uspore oksidativne procese. Njihova upotreba može dovesti do disbalansa fosfora i kalcijuma u telu, narušavajući apsorpciju kalcijuma, što dovodi do razvoja osteoporoze.

* Antioksidansi E-331 su soli limunske kiseline i natrijum citrata. Koristi se kao regulator kiselosti, disperziono sredstvo i koriguje ukusa (daje slan ukus). Uništavaju srce i kardiovaskularni sistem.

* Pojačivač ukusa – monosodijum glutamat, najotrovniji aditiv, ubica vašeg mozga! U pitanju je sintetički aromatizator (so glutaminske kiseline) koji utiče na čulo ukusa tako što stimuliše naše nervne završetke.

* U salamama se kao konzervans koristi natrijum nitrit – veoma je kancerogen i 100% izaziva rak!

DOMAĆA SLANINA BEZ PREMCA!

Malo je trebal,o pa da se zaboravi i koliko je zaparavo zdrava domaća hrana, slanina pripremljena svojim rukama, ili kobasica spravljana od biranih i, pre svega, poznatih sastojaka. Tu smo da vas podsetimo!

Slanina je pravo skladište energije i hranljivih materija. Njen sastav je pre svega mast (salo), ali verovatno niste znali da je ono lako svarljivo za naš stomak. Iako sadrži više od 770 kalorija u 100 g (cifra predstavlja pravi šok za većinu ljudi), one su neophodne za dugoročnu energetsku potrošnju organizma. Svi koji se bave poslovima s visokim fizičkim i mentalnim aktivnostima, sportisti i putnici, znaju koliko je slanina efikasna u vraćanju snage i energije.
Zanimljivo je da kalorije iz domaće slanine usporeno sagorevaju i dugoročno deluju, a kao rezultat toga, dugo nakon njenog konzumiranja osećaćemo se sveže i snažno.
Takođe, važno je znati da je slanina lako dostupan izvor toplote, te je veoma korisno da je jedete u hladnim danima. I po hemijskom sastavu slaninica je veoma bogata jer sadrži dosta vitamina:
* vitamin A – jača imuni sistem i vid;
* vitamin D – štiti decu od rahitisa i odlična je sirovina za proizvodnju. hormona u telu. Dobra je zamena za ne tako popularno riblje ulje;
* Vitamin E – snažan antioksidans i štiti tkiva od razvoja kancera.

Međutim, najvažnije komponente sastava slanine su esencijalne masne kiseline, veoma važne za čitav organizam. Redovnom upotrebom malih količina slanine dobiće neophodne doze ovih supstanci.

Pozitivno svojstvo slanine jeste prisustvo arahidonske kiseline, koja se ne nalazi u biljnim uljima, a neophodna je za normalno funkcionisanje mozga i endokrinog sistema, bubrega i jetre. Dokazano je i da slanina moćno deluje na muškarca i obezbeđuje mu uspeh u krevetu, pa, dame, servirajte slaninicu svom čoveku koliko danas za večeru.

Na kraju, domaća slaninica treba da se voli, masti su nam neohodne, i one ne prolaze termičku obradu već zadržavaju sve vitamine i hranljive materije. Prijatno i uzdravlje!

Prava stvar za vašu decu: DOMAĆA PILEĆA SALAMA

Recite zbogom kupovnim salamama punih konzervansa i aditiva! Na jednostavan način napravite zdravu domaću verziju, savršenu za dečji obrok ili za celu porodicu. Biće vam potrebno: 400 g pilećih prsa, 200 ml pavlake, 150 g šunke, dva belanca, 1 kašičica slatke aleve paprike, prstohvat ljute aleve paprike, 1 kašičica soli, čen belog luka, 1/2 kašičice mlevenog bibera i 1/2 kašičice mlevenog kima. Sve sastojke, osim šunke, sameljite u blenderu da dobijete homogenu smesu. Šunku isecite na kockice 0,5×0,5 cm, dodajte ih u smesu i dobro izmešajte. Na papir za pečenje uzduž postavite dobijenu masu, urolajte je kao salamu (obmotajte u nekoliko slojeva papira), a krajeve zategnite kanapom. Stavite salamu u šerpu, celu potopite vodom i kuvajte 25 minuta…

PROČITAJTE OSTATAK U ŠTAMPANOM IZDANJU

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com