Crni čaj povećava snagu i jača krvne sudove

by | 15.08.2017

Ne tako davno, naučnici su u sastavu čaja otkrili oko 300 biološki aktivnih supstanci koje utiču na mnoge biohemijske i fiziološke funkcije u organizmu. Upravo se zato čaj naziva čudesnim napitkom dragocenih hranljivih i lekovitih svojstava.
Lišće čaja sadrži do 35% gorkih supstanci koje podstiču varenje (od toga je skoro 80% tanina); alkaloide: kofein (2% d o5%), teofilin, teobromin… ; flavonoide; glikozide; etarsko ulje; fermente; vitamine C, B1, B2, K, P, PP; mineralne i druge supstance. Važno je reći da se u čajnom listu većina mikroelemenata i makroelemanata nalazi u sastavu organskih jedinjenja, koja su najčešće u koloidnom stanju, pa zato pri kuvanju čaja brzo prelaze u odvar.

Da bi se dobila kvalitetna sirovina čaja, otkidaju se najmlađi listići ili vršci izdanaka čajnog grma. Specijalnim tehnologijama, u fabrikama čaja se od sveže sakupljenog čajnog lista dobijaju četiri vrste čaja: crni, zeleni, crveni i žuti.
Crni čaj je fermentisan – taj proces nastaje zahvaljujući vrenju koje izaziva nagle promene u hemijskom sastavu samog čaja.

Sadržaj tanina pri fermentaciji umanjuje se za skoro 50%, a smanjuje se i količina etarskih ulja. S druge strane, sadržaj vitamina PP povećava se nekoliko puta.

Čaj kao lek
* Kako jak čaj sadrži veliku količinu kofeina, koji stimulativno deluje na nervni sistem i jača organizam, on je koristan u slučaju iscrpljenosti, manjka snage, zamora i opadanja umnih sposobnosti.
* Preporučuje se da se čaj daje kao prva pomoć u slučaju trovanja koja izazivaju umrtvljavanje centralnog nervnog sistema, slabljenje srčane delatnosti i disanja.
* Čaj pomaže apsorpciju askorbinske kiseline. Katehini iz čaja u sastavu sredstava za varenje (kao i tanin), bliski po strukturi vitaminu P, poboljšavaju upijanje vitamina C. Oni ujedno povećavaju čvrstinu kapilara i smanjuju propustljivost zidova krvnih sudova. Postoje podaci o blagotvornom dejstvu tanina iz čaja u slučaju hipertenzije.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com