Da li je začinjena hrana zdrava ili štetna?

by | 12.10.2023
Da li je začinjena hrava zdrava?

Ako ste ljubitelji ljutog, sigurno se pitate da li je začinjena hrana zdrava. Ona ima i svojih prednosti i mana, a u tekstu saznajte više o tome.

Da li je začinjena hrana zdrava?

Ljuta i začinjena hrana se nalazi gotovo u svakoj nacionalnoj kuhinji. Začini podstiču apetit, obogaćuju ukusu i pružaju osećaj topline. Međutim, mnoga istraživanja pokazuju da upotreba određenih začina čini hranu zdravijom, naročito ukoliko su poprilično ljuti.

Korisna svojstva začinjene hrane

 • Ubrzava metabolizam i pomaže pri mršavljenju
  Ljute paprike sadrže kapsaicin koji ubrzava metabolizam. Nije iznenađujuće da zbog svoje ljutine, ova supstanca izaziva povećanje telesne temperature i ubrzava rad srca. Takođe, osobe koje vole začinjenu hranu retko jedu velike porcije, pa stoga mogu lako da kontrolišu količinu kalorija koje unose.
 • Normalizuje cirkulaciju krvi
  Začinjena hrana širi krvni sudove i pomaže proizvodnju adrenalina što dalje za posledicu ima smanjenje krvnog pritiska. Osim toga, ljuta paprika jača zidove krvnih sudova zahvaljujući velikoj količini vitamina A i C.
 • Poboljšava funkcionisanje digestivnog sistema
  Svi ljuti začini povećavaju lučenje želudačnog soka. Ovo pomaže u poboljšanju protoka krvi do zidova želuca i obnavljanju sluznice želuca. Osim toga, kapsaicin u ljutim paprikama uništava bakterije koje sa hranom ulaze u digestivni trakt.
 • Pomaže u borbi protiv prehlade
  Ljuti začini povećavaju znojenje, smanjujući nelagodnost izazvanu visokom telesnom temperaturom. Pored toga, ljutina čisti nazalne prolaze tokom curenja iz nosa i pomaže u uklanjanju sluzi iz bronhija.
 • Pomaže da lakše zaspite
  Zagrevajući efekat koji imaju ljuti začini vam mogu pomoći da se opustite i mirno zaspite.
 • Ublažava stres
  Začinjena jela povećavaju hormon zadovoljstva – serotonina i endorfina. Zbog toga ovakva hrana, smiruje i potiskuje posledice stresa, a čak može i ublažiti blagi bol.

Negativna svojstva začinjene hrane

Iako začinjena hrana ima očigledne zdravstvene prednosti, savetuje se da se ona jede sa oprezom, a ponekad je preporučljivo čak i potpuno izbegavanje. Evo koja su negativna svojstva začinjene hrane.

 • Gastritis
  Prekomerna količina začinjene hrane može izazvati gastritis – zapaljenje želudačne sluzokože. Gastritis je po pravilu uzrokovan infekcijom, ali stalna iritacija zidova želuca može oslabiti njihovu zaštitnu barijeru.
 • Gorušica
  Ljuta i začinjena hrana pojačava lučenje želudačnog soka što može izazvati žgaravicu – izbacivanje mase iz želuca u jednjak. Najčešće se to dešava kada se jako najedete.
 • Neprijatan zadah
  Ljuti začini koji sadrže beli i crni luk dugo ostavljaju neprijatan miris u ustima.
 • Poremećena osetljivost pupoljaka za ukuse na jeziku 
  Redovno jedenje začinjene hrane može napraviti problem sa pupoljcima za ukuse na jeziku. Prilikom zavisnosti od upotrebe ljutih začina, počećete da odbijate i balgu hranu jer će vam delovati neukusno.

Dakle, da li je začinjena hrana zdrava? Da, ali ne treba preterivati. Neprijatni osećaji koje doživljavamo prilikom konzumacije ljute hrane jeste signal iz tela da je došlo do poremećaja u njegovom normalnom funkcionisanju.

Snežana Vranić

HOMONSTOCK/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com