Samo jedan proizvod koji ćete dodati u kajganu može imati odličan efekat na telo i mozak

by | 19.03.2024
Samo jedan proizvod koji ćete dodati u kajganu može imati odličan efekat na telo i mozak

Navikli smo da pržimo obična jaja, ali stručnjaci kažu da posle 40. godine treba dodati jedan sastojak koji će poboljšati vaše telo i pozitivno uticati na zdravlje mozga.

 

Jaja se najčešće konzumiraju za doručak, jer su ne samo da su ukusna, već i zdrava. Imaju određene prednosti za mozak i dobra su za telo, jer su bogata nemasnim proteinima i drugim hranljivim materijama.

Sastojak koji obavezno morate dodati u kajganu

Ako volite kajganu za doručak, možda ste primetili da se zbog ovog jela osećate siti tokom celog dana. Jedenje jaja je posebno korisno za ljude koji su dostigli srednju životnu dob.

Međutim, dodavnjem joj jedne namirnice ne samo da će poboljšati najbolji ukus kajgane, već ćete takođe dobiti neke prednosti od ovog jednostavnog sastojka.

Zašto je važno da dodate spanać u kajganu?

Zeleno lisnato povrće je veoma korisno za telo, a naročito spanać. Ovo je superhrana koju treba da konzumiraju ljudi stariji od 40 godina.

Spanać s pravom nosi titulu superhrane jer sadrži velike količine vitamina A, C, E, K i folne kiseline. Pored toga, odličan je izvor magnezijuma, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, vlakana i antioksidanata. Sve ove supstance su veoma važne za održavanje tela i mozga nakon 40 godina.

Evo nekoliko načina na koje spanać može pozitivno uticati na mozak:

Antioksidansi: Spanać je bogat antioksidansima, uključujući vitamin C, vitamin E i beta-karoten. Antioksidansi pomažu u zaštiti ćelija mozga od oštećenja koja mogu biti uzrokovana slobodnim radikalima.

Folna kiselina: Spanać je dobar izvor folne kiseline, koja je važna za održavanje zdravlja mozga. Folna kiselina igra ulogu u metabolizmu aminokiselina koje su neophodne za normalno funkcionisanje mozga.

Vitamin K: Spanać je bogat vitaminom K, koji igra ulogu u održavanju zdravlja mozga. Vitamin K je važan za formiranje mielina, materijala koji oblaže nervne ćelije i omogućava brži prenos nervnih impulsa.

Antiinflamatorna svojstva: Spanać sadrži fitonutrijente koji imaju antiinflamatorna svojstva. Smanjenje inflamacije u mozgu može imati pozitivan efekat na kognitivne funkcije.

Bogatost hranljivim materijama: Osim navedenih hranljivih materija, spanać sadrži i druge važne hranljive sastojke poput gvožđa, magnezijuma i vitamina B kompleksa, koji su važni za zdravlje mozga.

Spanać zajedno sa jajima može pomoći u održavanju zdravih kostiju, mišića, probavnog sistema, kardiovaskularnog sistema i mozga. Spanać je takođe bogat antioksidansima kao što su lutein i karoten, koji pozitivno utiču na naš organizam.

Naime, visoki sadržaj antioksidansa je odličan za smanjenje ili borbu protiv upale u celom telu. Ne samo da će ovo poboljšati zdravlje creva, već će takođe poboljšati gubitak težine, koristiti vašem mozgu i usporiti bolesti povezane sa starenjem.

ivandzyuba / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com