Grašak snižava pritisak i pomaže bubrezima

by | 17.07.2017

U poslednje vreme pojavili su se podaci o tome da proteini graška snižavaju krvni pritisak. Zanimajući se za to, saznali smo još štošta… Evo zašto ovo povrće zavređuje pažnju ruskih stručnjaka.

SITAN ALI VREDAN
Grašak je bogat belančevinama, u kojima ima mnogo nezamenljivih amino-kiselina, a naročito je cenjena ona glutaminska, koja igra važnu ulogu u ishrani moždanih ćelija. U njemu takođe ima vitamina i mnogo mineralnih materija, od kojih su važne soli kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, sumpora, cinka i selena. Grašak sadrži mnogo ćelija sposobnih da izbace toksine iz organizma i snizi nivo holesterola Korisno je uključiti u ishranu grašak u slučajevima avitaminoze, anemije, kardiovaskularnih oboljenja – naročito ateroskleroze i hipertenzije (jer snižava arterijski pritisak) – otoka, nedostatka proteina u organizmu, smanjenog zgrušavanja krvi, krvarenja desni, dijabetesa, tuberkuloze, gojaznosti, bolesti jetre i bubrega, gušavosti, zatvora, gubitka daha (zadihanost), kašlja, hemoroida, vitiliga… Grašak ima i antitumorsko dejstvo. Redovnim konzumiranjem svežeg, zamrznutog ili konzerviranog zelenog graška – usporava se starenje kože.


KAKO SE KORISTI

S druge strane, odvarak od graška i njegove trave (stabiljke) deluje diuretički i sprečava pojavu kamenaca u bubrezima i bešici, a u slučaju njihove pojave – utiče na rastvaranje kamenja.
* Ateroskleroza, povišen nivo holesterola u krvi i hipertenzija – suvi grašak izmeljite u brašno (u aparatu za mlevenje kafe). Uzimajte po kašičicu triput dnevno, sat vremena pre jela, uz pola čaše vode. Lečenje traje deset dana, zatim sledi sedmodnevna pauza, pa ponovni tretman. Imajte strpljenja, jer je lečenje dugotrajno.
* Gorušica: pojedite tri-četiri sveža ili vodom natopljena zrna graška.
* Čir na želucu: kad počnete jesti, uzmite dve kašike pirea od graška. Praktikujte to dvaput dnevno.
* Uporni kašalj: kašiku cvetova graška u termosu zalijte šoljom proključale vode, ostavite to da odstoji tri-četiri sata, a zatim procedite. Dnevno pijte po nekoliko gutljaja u jednakim porcijama.
* Kamen u bubregu i bešici: dve kašike trave graška prelijte šoljom i po proključale vode, ostaviti da odstoji sat vremena, a zatim procedite. Pijte po dve kašike tri-četiri puta dnevno, 20 minuta pre jela. Ili, kašiku graška usitnjenog u brašno prelijte šoljom ključale vode i ostavite na tihoj vatri tri-četiri minuta. Nakon što odstoji sat vremena, procedite. Pijte po šolju napitka dva-tri puta dnevno, pola sata pre jela, uz odgovarajuću dijetu.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com