Heljda i kefir savršen su spoj!

Kaša od heljde je jednostavna a toliko zdrava da je Rusi nazivaju čudotvornom!

by | 18.08.2022
heljda i kefir

Napravite kašu od heljde, jednostavnu a toliko zdravu da je Rusi nazivaju čudotvornom. Ovo je recept iz bakinog kuvara naše saradnice, dijetologa Oksane Mickevič.

Stvar je u tome što je baka imala ozbiljnih problema s gastritisom, kolitisom i duodenitisom. Sve usled nepravile ishrane. Što se kaže, ko u mladosti jede samo ukusno, taj će u starosti jesti samo korisno.

Poznanica joj je sugerisala kako može da obnovi i poboljša rad creva, a ujedno i da se oslobodi drugih bolesti gastrointestinalnog trakta.

Lečenje je toliko jednostavno da je smešno. Pola čaše heljde operite, prelijte šoljom kefira ili domaćeg kiselog mleka – kako se kome sviđa – i ostavite da odstoji preko noći. Jedite ovu kašu svaki dan za doručak.

Mislim da ovo jelo mnoge neće iznenaditi, a zaista funkcioniše. Nakvašena prekrupa čisti zidove creva kao metlica i oslobađa organizam svega suvišnog. Sa svoje strane, kefir pomaže heljdi da sprovede detoksikaciju digestivnog trakta i dovršava proces čišćenja.

 

Pročitajte i… Dijeta na štrafte

 

Naravno, korisnije je da nađete neprženu heljdinu prekrupu. Njena dragocenost je u tome što nije prošla termičku obradu i zato čuva sva svojstva koja joj je priroda dala. Upravo ovakva heljda sadrži jedinstven izbalansirani protein s osam amino-kiselina, zahvaljujući čemu nadmašuje druge žitarice po sadržaju vitamina, makro i mikro elemenata. A ukoliko još i proklija, pa je jedete s kefirom i raznim salatama. Mmm… Osećam kako mi voda ide na usta.

Heljda s kefirom, prema mom savetu, pomogla je mnogim mojim poznanicima da regulišu rad creva. Uzgred, ja volim da u svoju jutarnju kašu stavim pšenične klice ili da je pravim uz dodatak raznih žitarica.

 

Pročitajte i… Omiljene ruske kaše

 

 

Foto: Tatiana Foxy / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com