Hrana kao lek protiv bola: Olakšajte tegobe uz ove namirnice

by | 06.11.2023
Hrana kao lek protiv bola

Kada osećamo bol, u stanju smo da uradimo šta god treba samo da bi je se rešili. Srećom, hrana kao lek protiv bola može biti idealno rešenje.

Ishrana igra veoma važnu ulogu u našem zdravlju. Stoga je bitno da pažljivo biramo ono što unosimo sebe. Međutim, svaka namirnica ima posebno dejstvo na naš organizam. Tako, postoji i određena vrsta hrane koja nam može pomoći kod nekih vrsta bolova. Tako je na primer za zube odličan karnafilić, za mišiće đumbir, jogurt za pms i slično.

Hrana kao lek protiv bola

Bol u mišićima

Naučnici u svojim studijama otkrili kakav efekat đumbir ima na bol u mišiću. Istraživanje u kom su učestvovali volonteri dokazali su da dodavanjem đumbira u ishranu, bol u zglobovima i mišićima, otok i ukočenost postaju znatno manji. Stručnjaci smatraju da je uzrok tome komponenta gingeroli koja sprečava proizvodnju hormona koja izaziva bol. Preporuka je uzimate najmanje 1 kašičicu osušenog ili dve kašičice seckanog đumbira.

Zubobolja

Ukoliko ste u jakim bolovima, a ne možete da dožete do zubara, karanfilić može biti pravi spas. Žvaćite karanfilić i smanjite zubobolju na 2 sata. To će ublažiti upalu desni. Osim toga, on je dobar i za srčane bolesti. Karanfilić stabilizuje šećer u krvi i smanjuje prozvodnju holesterola koji začepljuje arterija.

Bol u ušima

Od bola u ušima oslobodiće vas beli luk. U bolno uvo kapajte 2 kapi toplog (ne vrelog) ulja od belog luka. Aktivni sastojci (jedninjenja selena, germanijum i sumpora) koje sadrži beli luk uništavaju bakterije koje uzrokuju bol.

Bol u zglobovima i glavobolja

Višnje vam mogu pomoći da se oslobodite bola u zglobovima. Jedna činija višanja svaki dan mogu biti veoma korisne. Antocijanini koji daju višnjama divnu boju su veoma efikasni u borbi protiv upala i zbog toga vam u velikoj meri može biti od koristi.

Simptomi PMS-a

Jogurt je namirnica koja može olakšati simptome PMS-a. Sve žene znaju koliko PMS može biti nezgodan i bolam, a to se događa jer je nervni sistem žena osetljiv na mesečne promene nivoa progesterona i estrogena. Međutim, povećana konzumacija mlečnog produkta može bizi od pomoći.

Endometrioza

Ovsena kaša je hrana koja može pomoći kod bola uzrokovanog endometriozom. Mirgirajuće ćelije koje nastaju zbog endometrioze mogu menstruaciju pretvoriti u pravu muku izazivajući dugotrajne grčeve i jak bol. Međutim, dugotrajna upotreba ovsenih pahuljica može smanjiti tegobe.

Bolna stopala

So takođe može biti pomoćnik u ublažavanju boli. Slana smesa ublažava upale i ima antibakterijski efekat, uništavajući klice koje su uzrok bolu i otoku. Rastvorite 1 kašičicu soli u šolji vode. Zagrejte na prijatnu temperaturu i navlažite bolno područje 20 minuta dva puta dnevno dok bol ne nestane.

Bol u leđima

Grožđe je savršen saveznik kod bola u leđima. Pojedite nekoliko grozdova dnevno. To će proširiti krvne sudove i poboljšati cirkulaciju krvi u oštećenom tkivu leđa što će potom smanjiti bol.

Snežana Vranić

morisfoto/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com