Hrana s estrogenom

Hormon estrogen reguliše menstrualni ciklus, utiče na reproduktivne organe, urinarni trakt, kardiovaskularni sistem...

by | 31.05.2022
orasi estrogen

Estrogen je hormon koji obavlja mnoge funkcije u telu. Posebno je važan za žene jer ga imaju mnogo više nego muškarci. Reguliše menstrualni ciklus, utiče na reproduktivne organe, urinarni trakt, kardiovaskularni sistem…

 

“Posle pedesete godine pogoršalo mi se stanje kože i kose. Više se umaram i često sam razdražljiva. Kako da pomognem sebi? Da li je potrebno da korigujem ishranu?”

Anica, Zrenjanin

Odgovara: Irina Viktorovna Toločin, lekar Hitne pomoći

 

Stanje koje opisujete najverovatnije govori o hormonskim promenama, karakterističnim za pretklimakterični period.

Naime, tada se stvara manje estrogena i drugih polnih hormona, što utiče na ceo organizam, uključujući stanje kože i kose, kao i emocionalnu podlogu.

Kako sebi da pomognete? Uvedite u ishranu proizvode koji sadrže estrogen.

LANENO SEME

Pored toga što sadrži prirodni estrogen, odličan je antioksidans. Norma je kašičica mlevenog semena svakodnevno (možete ga uzimati u bilo koje vreme).

Pročitajte i… Lanena kaša – ukusno podmlađivanje

ORASI

Orasi spadaju u najzdravije koštunjavo voće. Osim fitoestrogena, sadrže i proteine, omega-3 masne kiseline i razne druge esencijalne nutrijente. Iseckane orahe možete jesti same, ubaciti ih u salatu, sladoled ili ih konzumirati s drugim orašastim plodovima.

CRVENO SOČIVO

Dovoljna je mala porcija dnevno u obliku kaše, supe ili salate da bi se već za dve-tri nedelje primetilo poboljšanje kože, raspoloženja, priliv energije i normalizacija sna. Sem toga, sočivo doprinosi snižavanju nivoa šećera u krvi i izbacuje loš holesterol.

Kontraindikacija: kamen u žuči. Oprez je potreban i prilikom oboljenja pankreasa i kolitisa.

Pročitajte i… Recepti sa sočivom

KAJSIJE

Kajsije takođe sadrže prirodni estrogen. Preporučuje se da u sezoni pojedete po dve-tri kajsije dnevno.

Kontraindikacije: dijabetes, kao i čir i gastritis sa smanjenom kiselinom.

PRIRODNA KAFA

Nivo estrogena podiže prirodna kafa. Ali, tu je važno znati meru: najviše dve šoljice dnevno. Inače šteta može da bude veća od koristi.

Kontraindikacije: hipertenzija, oboljenja bubrega. Budite oprezni i u slučaju problema s gastrointestinalnim traktom. Takođe, nemojte piti kafu natašte.

 

 

Foto: kaanates / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com