Hrana za dobro raspoloženje

Raspoloženje se krije u – tanjiru! Nesanicu i uznemirenost ne izazivaju promene vremena, nego namirnice koje jedemo

by | 06.09.2022
hrana za dobro raspoloženje

Raspoloženje se krije u… tanjiru! Nesanicu i uznemirenost pripisujemo umoru ili problemima sa zdravljem. Međutim, potištenost ili loš osećaj ponekad ne izazivaju magnetne bure ni promene vremena, nego namirnice koje jedemo

PROIZVODI SA ZNAKOM „MINUS“

Pokušavamo da se setimo zašto nam fali energije, a možda je razlog svemu hrana koju svakodnevno konzumiramo. Neke od namirnica imaju svojstva da nas čine apatičnim, remeteći nam uobičajeni ritam života.

FERMENTISANI I DIMLJENI PROIZVODI. Dimljene kobasice, kiseli kupus i odležali sirevi napravljeni tehnologijom fermentacije, uz učešće bakterija, sadrže histamin, sposoban da podigne nivo adrenalina u krvi. To dovodi do uznemirenosti, brige i nesanice.

BELO BRAŠNO. Bez ovog sastojka nema hleba, kolača ni konditorskih proizvoda. Proizvode od rafinisanog belog brašna odlikuje visok glikemijski indeks, pošto se prilikom dospevanja u organizam ono transformiše u šećer. Nagli skok nivoa glukoze u krvi izaziva neobjašnjiv osećaj uznemirenosti i straha.

AJKULA, SKUŠA I DRUGI MORSKI GRABLJIVCI. Ove ribe možete da upotrebljavate najčešće jednom nedeljno, dok je veštački gajene vrste dozvoljeno koristiti dva-tri puta u istom periodu. Okeanski čistači – ajkula, kraljevska skuša, tuna i sabljarka sposobne su da gomilaju živu u svom organizmu. Prilikom dospevanja u ljudsko telo živa prelazi u mozak i taloži se u bubrezima i jetri, ispoljavajući toksično dejstvo.

POVRĆE IZ PORODICE POMOĆNICA (Solanaceae). Paradajz, patlidžan, paprika i krompir sadrže biljni pesticid glikoalkaloid koji je za čoveka opasan samo u velikim količinama. Ovo organsko jedinjenje razdražuje nervni sistem i često izaziva nesanicu. Radi svođenja negativnog uticaja na nulu, ovo povrće nemojte jesti pred spavanje!

HRANA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

Hraneći se redovno ovim proizvodima, osetićete priliv snage i dobrog raspoloženja.

BANANE. Sprečavaju pojavu hipertenzije i obezbeđuju organizmu kalijum, potreban za normalan rad srca i nervnog sistema. Fosfor, gvožđe i vitamini, posebno oni iz B-grupe, nalaze se u bananama i održavaju dobro raspoloženje.

SARDINE I LOSOS. Masne sorte ribe sadrže polinezasićene omega-3 masne kiseline, koje su veoma dragocene za organizam. Dovoljno je da pojedete 140 g ribe jednom nedeljno. Omega-3 masne kiseline sprečavaju pojavu ateroskleroze i štite od depresije.

BROKOLI. Samo 100 g ove kupusnjače obezbeđuje organizmu dovoljnu dozu vitamina K, dragocenog za poboljšanje pamćenja i normalan rad srca. Brokoli takođe sadrži antioksidanse, koji su sposobni da produže mladost. Želite li da očuvate bistar um do duboke starosti? Uključite ovo povrće u svoju ishranu!

BRAZILSKI ORAH. Idealan izvor selena, čiji deficit izaziva razdražljivost, plahovitost i agresiju. Pojedite po tri oraha svaki dan. Brazilski orah koristan je i za rad srca i nervnog sistema.

BOROVNICE. Zahvaljujući askorbinskoj kiselini (100 g sadrži 24% dnevne norme), ove bobice jačaju imunitet i održavaju radnu sposobnost. Kalijum, magnezijum, mangan i antocijani (daju bobicama tamnoplavu boju) imaju antioksidativna i protivupalna svojstva.

KOKOŠJA JAJA. U sastav ovog proizvoda ulazi holin, koji učestvuje u sintezi acetilholina. Ovo jedinjenje spada u neurotransmitere, koji vrše prenos impulsa u kori velikog mozga. Podižu raspoloženje, stimulišu rad mozga i poboljšavaju pamćenje.

PILETINA. Sadrži triptofan, amino-kiselinu potrebnu za proizvodnju hormona sreće, serotonina. Komad pilećih grudi napuniće vas energijom i dobrim raspoloženjem.

Foto: nicoletaionescu / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com