Istina o tretmanima sodom bikarbonom!

by | 04.09.2017

Tragajući za efikasnim načinima da poboljšamo zdravlje ili smršamo, svaki dan saznajemo za neko novo „supersredstvo“. Obećanja da ćemo „bez napora“ skinuti 10 do 20 kilograma, kao i da ćemo se rešiti najtežih oboljenja, što obično potkrepljuju uzbuđene reakcije navodnih svedoka – stvaraju nerealnu sliku o određenom proizvodu. Nešto slično danas se povezuje s običnom sodom bikarbonom.

KORIST O KOJOJ SE PRIČA

1. Pijte sodu i mršavite!
Malo sode bikarbone (navrh noža) rastvorite u 200 ml tople ključale vode i popijte to pola sata pre jela ili dva sata kasnije. Kilogrami će početi da se tope sami po sebi. Istina je, ali za to je neophodno:
1) da se fizički aktivirate;
2) da korigujete ishranu, to jest da zaboravite na preslanu, pečenu, pikantnu, masnu i kiselu hranu, kao i na šećere. Poželjno je takođe da jedete više voća i povrća, kao i da zamenite čalabrckanje čajem ili kafom bez šećera.

2. Soda stvara balans između baza i kiselina, usled čega se u organizmu uspostavlja pravilan metabolizam, a tkiva se pune kiseonikom.
Smatra se da se pri internom uzimanju sode bikarbone rastvorene u vodi – razređuje i obnavlja krv, što nam omogućava da se rešimo naslaga soli, kamenja u bubrezima i viška holesterola u krvnim sudovima, te da u potpunosti obnovimo organizam. Preporučuje se da se u tu svrhu uzima najviše po kašika sode kikarbone triput dnevno.

ŠTA MISLE LEKARI

Ako govorimo o mršavljenju pomoću sode, prema ponuđenom receptu – onda možda treba da počnemo od ona dva uslova iz prve tačke… Uveravam vas da ćete se uspešno izboriti s kilogramima i bez sode. Svakako, težina nestaje i zahvaljujući sodi, ali zbog čega? Ispostavilo se da je to zbog toga što se iz organizma jednostavno izbacuje voda, budući da soda dobro isušuje.
Kilogrami nestaju kao posledica dehidratacije izazvane uzimanjem sode, ali čim popijete potrebnu količinu vode, svi izgubljeni kilogrami momentalno će vam se vratiti. Morate imati na umu da proces dehidratacije svakako ostavlja posledice po organizam.

Što se tiče tvrdnje da krv postaje bazna u slučaju uzimanju sode, to je veoma sporno. Soda je, u suštini, baza, koja iz usne duplje dospeva u želudac, gde je uvek kisela sredina. Zapravo, želudačna sredina varira od blago kisele do veoma kisele, a u normalnim uslovima nikad nije neutralna, uprkos tvrdnjama pristalica lečenja sodom, koje, polazeći baš od toga, predlažu da se soda pije ujutru natašte. Tako, posle “suočavanja” s agresivnom kiselom sredinom u želucu – od baznosti sode bikarbone ne ostaje ništa. Baza jednostavno ne dospeva u krv!
Setite se procesa „gašenja“ sode u kulinarstvu i zamislite da svakodnevno podvrgavate želudac tom eksperimentu. Reakcija je neutralizacija sa stvaranjem soli i ugljeničnog gasa, svima poznata još iz školske klupe (šištanje). Ako često i preterano koristite sodu, onda bi polsedice mogle biti: mučnina i povraćanje, gubitak apetita, grčevi, glavobolja i bol u želucu, čir i gastritis, pa čak i unutrašnje krvarenje.

Pored svega, moramo biti svesni toga da su biohemijski procesi mnogo složeniji od reakcije u epruveti. Svima je poznato da kiselo voće ili jabukovo sirće stvaraju baznu sredinu u krvi. Na prvi pogled to je paradoks, ali kiseli i bazni radikali iz hrane trpe niz transformacija u organizmu, zbog čega dobijamo takav efekat. Zašto onda soda koja ima baznu reakciju treba da čini krv baznom, baš kao i pomenute kiseline, a ne obrnuto?

Sami odlučite hoćete li primenjivati ovu metodu, samo budite vrlo obazrivi. Jer, na meti je nešto najdragocenije – vaše zdravlje!

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com