IZABERITE PRAVI ČAJ

by | 27.03.2018

Osim što je ovaj napitak ukusan, postoje i drugi jaki razlozi da ga pijete što je moguće češće

Čaj se ubraja u neprikosnovene lidere među napicima (sem vode), nalazeći se u istoj kategoriji s kafom, zbog kofeina. Međutim, kafu najčešće pijemo ujutru, a čaj bi trebalo da konzumiramo tokom čitavog dana.

Korisna svojstva čaja
1 Čaj je moćno sredstvo u borbi sa slobodnim radikalima (sadrži antioksidanse), zbog čega se njegovom svakodnevnom upotrebom održava organizam zdravim i aktivnim, a koža podmlađuje. Važno je piti sveže skuvan čaj.
2 Dijabetes je opasno oboljenje, odnosno poremećaj usvajanja glukoze u organizmu, a čaj pomaže da se izbegnu nagli skokovi šećera u krvi.
* Sveže pripremljen čaj doprinosi tome da organizam bolje usvoji prehrambene proizvode s visokim sadržajem glukoze i masti.
3 Istraživanja ruskih naučnika pokazala su da se usled svakodnevne upotrebe crnog čaja smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti, koja uništava nervne ćelije mozga ostavljajući ozbiljne posledice. Naime, kofein doprinosi ublažavanju simptoma u ranom stadijumu bolesti.
4 Sasvim skoro lekari su se borili za to da pacijenti s kardiovaskularnim oboljenjima smanje upotrebu jakog čaja pošto on sadrži veliku količinu kofeina. Međutim, danas je mišljenje lekara potpuno suprotno. Dokazano je da konzumiranje tri do pet šolja crnog čaja dnevno snižava nivo deponovanog kalcijuma, koji otežava normalan protok krvi u srčani mišić.
5 Tri do pet šolja crnog čaja dnevno blagotvorno utiče na jetru. Ovaj napitak može da smanji rizik od pojave ciroze i raka.

Čajevi se razlikuju po stepenu fermentacije
• Crni – NJega svakodnevno pije 70% stanovnika zemaljske kugle. Za kuvanje se koristi vrela voda, a listovi se podvrgavaju fermentaciji, što napitku daje lepu amber nijansu i aromu. Crni čaj se pije topao, ili ohlađen s ledom, s raznim dodacima cvetnih aranžmana, voćnih plodova i bobica, kao i s mlekom. U Kini ga često nazivaju crvenim.
• Zeleni – Listovi čaja izloženi su minimalnoj fermentaciji. To je jedan od napitaka koji deluju najstimulativnije, jer sadrži maksimum kofeina. Kuva se s vrelom vodom od 80–90 stepeni.
• Beli – Vrlo redak čaj, njegovi listovi samo se blago osuše. Maksimalno je koristan, a kuva se na temperaturi od 80 stepeni.
• Ulun – Listovi čaja podvrgnuti su osrednjoj fementaciji (između crnog i zelenog). Ovakav čaj ima minimalnu količinu kofeina. Međutim, kod nas ovu sortu čaja često nazivaju crvenim. Kuva se s vodom od 90–95 stepeni.
• Puer – Listovi čaja prolaze specijalnu vrstu fermentacije (do nekoliko godina). Presuju se u različite po formi pločice (pakovanja), a čaj se kuva s vrelom vodom.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com