Jedan kivi dnevno zamenjuje doktora

by | 14.05.2018

Budući da ima više C-vitamina od citrusa, da štiti ćelije od mutacije, odnosno od kancera, te da sprečava mnoge bolesti – neka kivi od danas postane vaš verni zdravstveni saborac.

Za upoznavanje kivija s celim svetom „krivi“ su Kinezi. Međutim, iako nije tačno definisano odakle potiče ova biljka, prenećemo vam najpostojaniju verziju: prvobitno je živela u drevnoj Kini, gde su je gajili kineski monasi, a 1906. godine odnesena je na Novi Zeland, gde se pročulo za nju. Nakon toga je odlučeno da se tzv. kineska grožđica preimenuje u kivi, u čast nacionalnog novozelandskog simbola – male ptice kivi, koja ne može da leti. Bilo kako bilo, kivi se danas svrstava u jednu od najzdravijih i najkorisnijih voćki.

Kivi i zdravlje

Ako pojedete jedan kivi na dan – unećete potrebnu dnevnu količinu vitamina C (ima ga više nego u pomorandžama!), što zauzvrat poboljšava imunološki sistem, jača zidove krvnih sudova i čini naše telo otpornijim u borbi s bolestima. Pored toga, vitamin C nam pomaže da se izborimo sa stresom. Ali, kivi ne bi bio tako hvaljen da je njegova korist ograničena samo na visoku koncentraciju vitamina C. On ima i mnogo vitamina A, B1, B2, PP, taninske kiseline i enzima neophodnih za naš organizam. Zeleni pigment u ovim plodovima bogat je magnezijumom, što je neophodno za precizan rad srca, a tu su i drugi minerali koji aktiviraju proteine zadužene za stimulaciju ljudskog mozga.

Jedan plod kivija sadrži: 75 mg vitamina C; 0,3 g masti; 11 g ugljenih hidrata; 1 g proteina; 2,6 g vlakana; 4 mg natrijuma. Nema holesterola, a ima svega 46 kalorija.

PROČITAJTE I… Kefir kao hitna pomoć

Za zdravo potomstvo

Velika količina kalijuma (ima ga više nego u bananama!) čini kivi efikasnim lekom za visok krvni pritisak, dok će vam nekoliko plodova pojedenih nakon teškog i masnog ručka pomoći da se oslobodite osećaja težine u stomaku i gorušice. Manje poznato, ali svakako ne manje važno jeste to da je kivi odličan za prevenciju raka (naročito raka debelog creva), za lečenje reumatizma, oslobađanje kamena u bubregu, protiv skorbuta, karijesa, krvarenja. Postoje informacije da ovi divni plodovi mogu unštiti parazite u telu, pogotovo gliste. Sportistima kivi zamenjuje hemijske stimulanse i zabranjene preparate.

Ruski naučnici veruju da biljni agensi sadržani u „kineskoj grožđici“ – kiviju – štite ljudsku DNK od mutacija. Pre svega, misli se na flavonoide, koji štite ćelije od oksidacije i mutacije. Dakle, ako želite zdravo potomstvo – jedite više kivija. Nedavni eksperimenti ruskih stručanjaka potvrdili su da ovaj proizvod aktivno spaljuje i masne kiseline koje blokiraju arterije, što smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka. O uticaju kivija na disajne organe takođe se naširoko priča: on ublažava kašalj, promuklost, olakšava disanje…
Primena kivija u kuhinji ogromna je i raznovrsna: ovo voće, oljušteno od kore, jede se sveže kašikom, od njega može da se pravi žele, džem ili ledeni smuti, dodaje se u salate ili se služi kao prilog uz meso. Postoji i jedno „ali“: nije preporučljivo konzumirati kivi s mlečnim proizvodima! A iako je najkorisniji u svežem obliku, i osušen kivi zadržava mnoštvo korisnih supstanci.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com