Kaki jabuka- skladište vitamina C!

by | 28.05.2018

Samo jedan plod dnevno dovoljan je da vas zaštiti od virusa budući da podmiruje 80% dnevnih potreba za vitaminom C! Osim što jača imunitet, ovo čudo iz Japana obiluje antioksidansima, što znači da je ozbiljan borac s malignim oboljenjima, a zaustavlja i starenje.

Kaki jabuka i zdravlje

U naše prodavnice i na pijačne tezge dolazi s hladnim danima i neizostavno nas raduje svojim neobično blagim i slatkim ukusom. Ako još niste čuli za nju – pravo je vreme da upoznate kaki: zanimljivo, sočno i lekovito voće…

PROČITAJTE I… Riznica vitamina C
Japanska jabuka kaki ili persimon (lat. Diospyros) izgledom podseća na paradajz, ali kad je presečete napola, otkrićete sočno meso koje je primamljivog, slatkog ukusa. Spolja je žlatnožute do narandžaste boje, mekana je i ima karakterističnu koru, više nalik opni.
Zaista, ovo voće je prava riznica vitamina i korisnih supstanci koje nam priroda poklanja na izmaku jeseni. Kao što se po imenu da zaključiti, kaki vuče korene iz Japana, ali se danas uzgaja širom Rusije i u Evropi.

MELEM ZA KARDIOSISTEM
Japanska jabuka kaki sadrži velike količine kalijuma, magnezijuma i karotena, koji predstavljaju efikasna sredstva prevencije od raka. Po njihovom sadržaju ona ne ustupa mesto čak ni tako poznatim plodovima kao što su smokva, grožđe i jabuka. Meki deo kaki jabuke sadrži do 15% fruktoze i glukoze, a tu su i visoke koncentracije vitamina A, C i P, koji održavaju elastičnost krvnih sudova i zdravlje kardiosistema. U ovom voću ima još mnogo belančevina, ugljenih hidrata, organskih kiselina, kalcijuma, mangana, gvožđa i natrijuma. Po sadržaju antioksidansa ono je u rangu sa zelenim čajem, a upravo ovi elementi najbolja su zaštita od tumora, upala i infekcija.

SPISAK KORISTI NEMA KRAJA
Teško je nabrojati sva korisna svojstva ovog lekovitog i ukusnog voća. U njemu se nalaze pektini koji aktivno utiču na mikrofloru creva i imaju vezivni efekat (upijaju sve toksine), a veliki broj vlakana koje sadrži pospešuje rad probave. Kaki u sebi takođe ima mnogo gvožđa, što je posebno korisno usled anemije, pa se upravo zato preporučuje i trudnicama. Dobro je da u slučaju kašlja i prehlade ispirate grlo sokom od jednog zrelog ploda japanske jabuke rastvorenog u 100 ml tople vode.
Kaki doprinosi jačanju imuniteta, povećava radnu sposobnost, poboljšava apetit, umiruje nervni sistem. Ona aktivno hrani srčani mišić i jača kardiovaskularni sistem. Sve to moguće je zahvaljujući sadržaju monosaharida u plodovima. Pritom, za razliku od slučajeva upotrebe rafinisanog šećera, nivo glukoze u krvi ne dostiže kritične granice. Pored toga, svakodnevna upotreba zrelog mekog dela (u toku sezone) omogućava da se popuni nedostatak organskog joda, koji je veoma koristan za našu štitastu žlezdu.

VITAMINI U KAKI JABUCI
Ovo voće je jedno od najbogatijih vitaminima. U njegov sastav ulaze: vitamin C, provitamin A, vitamini A i P, limunska i jabučna kiselina, kao i niz drugih korisnih elemenata. Zahvaljujući visokom sadržaju provitamina A, japanska jabuka predstavlja veoma dragocen prehrambeni proizvod. Sem toga, ovaj provitamin poboljšava polne funkcije muškog organizma. Dalje, beta-karoten u zrelim plodovima doprinosi podmlađivanju kože, omogućavajući joj da dugo ostane meka i svilenkasta – u Japanu se upravo kaki jabukom bore protiv starenja. Takođe, plodovi kakija sadrže visoku koncentraciju karotena, koji u kombinaciji s vitaminom C efikasno poboljšava vid. Preporučuje se da se kaki jabuke upotrebljavaju što češće (svaki dan po jedan plod), budući da grupe vitamina koji se nalaze u njima stimulišu imunosistem kod čoveka, omogućavajući mu da izbegne čitav spisak oboljenja.

Na primer, naučnici su odavno utvrdili da je vitamin A efikasno preventivno sredstvo protiv raka, dok vitamini C i P znatno umanjuju krtost krvnih sudova, a posebno su delotvorni zimi protiv prehlade i virusa. Utvrđeno je da kaki može zadovoljiti 80% dnevnih potreba našeg organizma za C-vitaminom. Odlična je i za smirivanje nerava… Takođe, flavonoidi, tačnije kvercetin, nedvosmisleno utiče na regulisanje visokog pritiska i povišenog holesterola.
Zvanična nauka je dokazala da se, pri upotrebi proizvoda koji sadrže beta-karoten, kod pušača znatno smanjuje rizik obolevanja od raka pluća, a po sadržaju beta-karotena kaki daleko nadmašuje mnoge bobičaste plodove i voće.

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com