Kako da zavarate glad

by | 13.12.2017

Svima je ovo dobro poznato: nešto vam se jede, a vi odmah trčite do frižidera i uzimate prvo što vam dospe pod ruku. Stop! Upravo zbog ovakvih zalogaja dobijamo u težini. Nudimo vam nekoliko mudrih saveta o tome kako da se zasitite uz manje kalorija

• Jedite prvo supu ili salatu. Istraživanja su pokazala da nam takav početak obroka pomaže da se lakše zasitimo i da ne preteramo s drugim jelom.
• Uz svaki obrok jedite namirnice s proteinima. Organizam troši mnogi više energije na varenje proteina. Pored toga, nakon resorpcije belančevina luči se hormon sitosti, a proteinski obroci obično sadrže mnogo manje kalorija. Proteina ima u jajima, jogurtu, ribi, piletini, teletini, soji i tofuu.
• Ne odvlačite sebi pažnju dok jedete. Obrok pred televizorom ili računarom, u vožnji ili uz telefonski razgovor – sigurno vas neće brzo zasititi. Osim toga, opteretiće vas kalorijama. Jedite za stolom i koristite pribor za jelo (izbegavajte hranu koja se jede prstima). Takođe, fokusirajte se na kuvanu hranu – i ubrzo ćete otkriti da su vam potrebne mnogo manje porcije.
• Birajte čvrstu hranu. Jedna od najčešćih karakteristika brze hrane jeste – mekoća. Takođe, istraživanja su pokazala da nas hrana koju treba da žvaćemo bolje zasiti na duže vreme. Na primer, običan jogurt je potrebniji organizmu od vode za piće (ima više belančevina i teže se vari, pa duže ostajete siti), dok će šargarepa biti zdravija ako od nje ne napravite sok.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com