Kako sam prešao na SIROVU HRANU

by | 01.11.2017

Pravilno konzumiranje termički neobrađenih namirnica čuva zdravlje i pruža osećaj sreće, ali postoje pravila koja se moraju poštovati, kaže naš saradnik Viktor Šmatko, koji jede isključivo sirovu hranu

Veganska ishrana podrazumeva konzumiranje isključivo organskih namirnica biljnog porekla, a ako se reč o sirovoj hrani, to znači da se one ne obrađuju termički. Mogu samo da se preliju toplom vodom (temperatura do 42 stepena). Veganske namirnice uključuju povrće, voće, začinsko bilje (poželjno je domaće i neprskano), alge (laminarija, vakame, nori), hladnoceđena biljna ulja, orašasto voće, klice, med i dr.
„Odlučio sam da napišem ovaj članak kako bih s vama podelio svoje petogodišnje iskustvo s konzumacijom sirove hranom, kao i 17-godišnje iskustvo u vegetarijanstvu. Moj put nije bio lak, a zakoračio sam u nepoznato isključivo iz želje da budem zdrav i efikasan u poslu i da duže živim. Nakon iščitavanja mnogih knjiga o ishrani sirovim namirnicama, svim silama sam nastojao da se moja ishrana bazira isključivo na njima. Naravno, usput sam napravio sve greške koje se mogu napraviti. Moja težina u tom periodu je varirala između 95 kg leti i 105 kg zimi! Nisam vodio baš aktivan način života, kao i bilo koji drugi čovek koji veći deo dana sedi u kancelariji. Zbog toga mi je stradala kičma, disajni organi i gastrointestinalni sistem. Ipak, svoje zdravstvene probleme i suvišne kilograme nisam dovodio u vezi s načinom na koji se hranim jer sam smatrao da sve radim idealno. Međutim, s vremenom su zdravstveni problemi postali ozbiljni: jednog leta dvaput sam za dlaku izbegao upalu pluća, a s dolaskom hladnih dana redovno sam obolevao od akutnih respiratornih infekcija. Stalno mi se spavalo, nisam imao dovoljno energije. Uz ručak sam morao da popijem dve šolje kafe da ne bih zaspao. Nisam osećao sreću ni radost u životu… Međutim, nakon prelaska na sirovu hranu smršao sam na 75 kg (visina 1,85 m), koje i danas održavam, a medicinske analize su potvrdile da su nestali svi moji problemi sa zdravljem.“

PRELAZNI PERIOD
* Prelazak na sirovu hranu treba da bude postepen i dosledan. Napravite plan minimum za godinu dana.
* Informišite se kod ljudi koji imaju iskustva u konzumiranju sirove hrane i okružite se istomišljenicima. U društvu je sve zabavnije.
* Radite sve sa zadovoljstvom! Borba s lošim navikama dovodi do unutrašnjih konflikata i patnje, jer je zabranjeno voće uvek najslađe. Zapamtite, nasilje rađa nasilje!
* Ne radite ništa opsesivno i nemojte nametati svoj način ishrane ukućanima i bliskim ljudima, naročito ne deci, dok se sami ne uvere da je to što radite ispravno.

PRAVILA U KUHINjI
Otkrijte novi svet i usvajajte nove korisne navike, a stare (loše) nestaće same od sebe. Ishrana sirovom hranom ne podrazumeva samo “zeleniš i salate“. U prelaznom periodu jedite više povrća, jer ono sadrži dosta biljnih vlakana, koja pružaju osećaj sitosti i obezbeđuju stvaranje korisne crevne mikroflore.
* Izbacite iz ishrane sve rafinisane proizvode, začine koji pojačavaju ukus, konzervanse, transmasti, termofilni kvasac.
* Pijte što je moguće više vode sat i po pre i dva sata nakon jela, ne mešajte proteine s ugljenim hidratima.
* Promenite dnevni režim, lezite da spavate u 21-22 sata i nemojte jesti sat-dva pre odlaska u krevet.
* Nemojte jesti kad ste uznemireni ili ljuti – u tom momentu najbolje je da se ništa ne jede, već da se samo pije voda.
* Uzimajte hranu samo kad ste dobro raspoloženi. Polako i temeljno žvaćite.

RECEPTI
* Supa od spanaća i graška
Prelijte toplom vodom grašak (svež ili zamrznut), spanać (svež ili zamrznut), a onda dodajte kurkumu i hladnoceđeno ulje. Sameljite to u blenderu i sipajte u tanjir. Pospite iseckanim zelenim lukom, paprikom, ukrasite maslinama i prelijte uljem. Jedite i radujte se!
* Tahini s mirođijom
Susam sameljite u mlinu za kafu. Potom iseckajte mirođiju, dodajte sok od limuna i promešajte. Možete dodati maslinovo ulje i morsku so po ukusu. Stavite na list spanaća, zelene salate ili kupusa.
* Heljda s kurkumom
Klice od heljde prelijte toplom vodom. Umešajte kurkumu, hladnoceđeno ulje, beli i crni luk, suvi peršun, mirođiju, paštrnak i celer.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com