KLICE: LEKOVITA SNAGA ZELENIH IZDANAKA

Redovna upotrebom klica tj. zelenih izdanaka, doprinosi snižavanju pritiska, regulaciji telesne težine i rada gastrointestinalnog trakta, povećanju hemoglobina

by | 12.06.2022
klice - lekoviti izdanci

Redovnom upotrebom klica doprinosi se normalizaciji aktivnosti srca i snižavanju pritiska, regulaciji telesne težine i rada gastrointestinalnog trakta, povećanju hemoglobina, poboljšanju stanja kože, kose i zuba

Piše: Aljevtina Kremnjeva, travarka

Klice su pravo blago za ljudski organizam: fermenti, vitamini, mineralne supstance i amino-kiseline brzo prenose svoju lekovitu snagu, doprinoseći čišćenju, oporavku i podmlađivanju organizma. U trenutku klijanja količina korisnih supstanci se višestruko povećava, zrno prelazi u lako svarljiv oblik, aktiviraju se matične ćelije biljaka.

LEKOVITA SNAGA KLICA: Smeđa slačica zameniće holeretike

U sastav semena smeđe slačice (lat. Brassica juncea) ulazi velika količina masnog ulja, koje sadrži oleinsku, limunsku i druge masne kiseline. Semenke su bogate fitoncidima, etarskim uljima, vitaminom C, kalijumom i gvožđem.

* Klice smeđe slačice koriste se za lečenje i prevenciju ateroskleroze, hipertenzije i oboljenja gastrointestinalnog trakta.

* One su efikasne i kao holeretik (stimilišu stvaranje žuči) prilikom lečenja hroničnog zatvora i diskinezije (otežanog pražnjenja) žučnih kanala. Normalizujući rad jetre i žučne kese, pomažu da se izborimo s ekcemom, psorijazom i atopijskim dermatitisom.

* Izdanci smeđe slačice leče prehladu, ispoljavajući protivupalni i antiseptički efekat.

Lečenje kamena u žuči i mokraćnoj bešici: 50 g izgnječenih klica prelijte sa 500 ml suvog crnog vina, ostavite da to odstoji dve nedelje, uz svakodnevno mućkanje. Uzimajte po kašiku tri puta dnevno pre jela tokom nedelju dana.

Klice heljde za srce i krvne sudove

Izdanke daje samo zeleno nepečeno seme heljde. S njega je već otklonjen grubi gornji sloj, ali zametak nije oštećen i sposoban je da proklija. Heljdine klice sadrže veliku količinu rutina – bioflavonoida koji efikasno jača zidove krvnih sudova, kao i kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. U njima ima i kobalta, bora, silicijuma, gvožđa, vitamina Bgrupe i askorbinske kiseline.

* Klice se koriste za lečenje i prevenciju vaskularnih oboljenja: ishemije, ateroskleroze, tromboflebitisa, hemoroida, proširenih vena.

* Upotreba izdanaka heljde preporučuje se u slučaju velikog gubitka krvi, gojaznosti i dijabetesa.

* Oni normalizuju pritisak i pomažu u borbi sa suvišnom težinom.

* Zahvaljujući tome što blago čiste creva, doprinose efikasnijem lečenju kožnih oboljenja.

Način upotrebe: svako jutro pojedite po kašičicu klica (dobro ih sažvaćite). Uz to možete piti čaj od trava ili odvar od šipka. Za nedelju dana povećajte dozu do dve kašičice, a treće nedelje uzimajte po tri kašičice izdanaka.

Izdanci amaranta pomažu koži

Izdanci amaranta bogati su vitaminom E, polinezasićenim masnim kiselinama i amino-kiselinama. Belančevina iz ove biljke po svom sastavu bliska je belančevini iz majčinog mleka. Amarant je bogat i kalijumom, kalcijumom, gvožđem, cinkom. Klice sadrže rutin, koji jača zidove krvnih sudova, i pektin, koji izbacuje kancerogene i soli teških metala iz organizma. Skvalen, koga ima u izdancima ove biljke, učestvuje u procesima metabolizma, prenoseći kiseonik u tkiva i organe. On ima baktericidno i imunostimulativno dejstvo i snižava nivo holesterola u krvi.

* Skvalen je veoma efikasan u lečenju kožnih oboljenja: psorijaze, ekcema, trofičkih čireva.

* Baktericidna svojstva izdanaka pomažu da se izborimo s upalnim procesima i bolestima gornjih disajnih puteva.

* Klice amaranta preporučuju se za lečenje i prevenciju bolesti kardiovaskularnog sistema: stenokardije, ateroskleroze, hipertenzije.

* Pomažu i u lečenju oboljenja gastrointestinalnog trakta: gastritisa, hepatitisa, pa čak i ciroze jetre.

* Izdanci su efikasni u slučaju hormonskog disbalansa i problema s urinarnim traktom.

Način upotrebe: Kašičicu i po izdanaka amaranta začinite kašičicom lanenog ulja i jedite svakodnevno pre doručka tokom četiri nedelje. Preporučuje se da godišnje sprovedete dve kure – u proleće i na jesen.

 

Foto: AD077 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com