KOJE BOLjKE LEČE OVI ZAČINI…

by | 14.12.2017

Sve domaćice koriste začine za pripremu jela. Ali, mnoge ne znaju koja korisna i lekovita svojstva imaju upravo ovi pikantni dodaci.

CRVENA PAPRIKA
Podstiče apetit, poboljšava krvotok, podstiče znojenje, pomaže čišćenje creva, ubija gliste. Koristi se u slučaju prehlade, kašlja i zatvora. Kada se dva-tri puta dnevno uzima čaj u koji je dodata crvena paprika navrh noža to pomaže pri razbijanju tromba.

KARANFILIĆ
Upotrebljava se u obliku praška s povrćem, voćem i kao čaj. Predstavlja jak analgetik. Tampon s uljem od karanfilića stavlja se u zubnu šupljinu u slučaju zubobolje. Inhalacija parom od ulja karanfilića (nekoliko kapi ulja rastvorite u ključaloj vodi) leči kašalj. Žvakanje komadića karanfilića pomaže u otklanjanju suvog kašlja.

LANENO SEME
Olakšava napade astme i hroničnog kašlja.

CIMET
Kao diaforetik (pojačava znojenje) koristi se u obliku čaja, pomaže u borbi protiv prehlade i kašlja. Sastav čaja: cimet, kardamon, đumbir i karanfilić (ali ne više od jednog prstohvata po dozi).

KORIJANDER
Čaj od zrna korijandera upotrebljava se kao diuretik u slučaju upale mokraćne bešike, a takođe leči mučninu i zaustavlja povraćanje.

GORČICA (SLAČICA)
Prašak dobijen mlevenjem zrna gorčice pomešati s vodom i ovu pastu naneti na tkaninu, a zatim staviti na kožu kao oblogu – umiruje bolove u zglobovima, grudima i mišićima. Isto dejstvo imaju i kupke od zrna gorčice za ruke i noge.

KIM
Smesa od kima u prahu i putera efikasna je u slučaju poremećaja u radu creva (dijareja, dizenterija).

MUSKATNI ORAŠČIĆ
Pri upotrebi s mlekom predstavlja tonizujuće sredstvo za srce i mozak. Primenjuje se u slučaju impotencije, efikasan je u smirivanju inkontinencije i dijareje.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com