KOLIKO SU OPASNI EMULGATORI?

Da bi postigli što bolju aromu, proizvođači u hranu dodaju komponente poput emulgatora E621 i E622, sposobnih da izazovu ozbiljna oboljenja

by | 01.07.2022
emulgatori u hrani

Šta najviše cenimo u nekom jelu? Naravno – ukus, i to proizvođači prehrambenih proizvoda vrlo dobro znaju. Međutim, kako bi postigli što bolju aromu, ne prezaju od toga da u hranu dodaju komponente poput emulgatora E621 i E622, sposobnih da izazovu ozbiljna oboljenja

Da pojasnimo šta su emulgatori

Od lekara često čujemo: hranite se pravilno, upotrebljavajte manje proizvoda od brašna, izbegavajte slatkiše… Na takve apele, najčešće, ne obraćamo pažnju, pa se većina nas nada da ćemo biti zdravi, nastavljajući da ih konzumiramo.

Neki smatraju da je pravilna ishrana potrebna samo za održavanje telesne težine u određenim granicama. Istina je da niz proizvoda treba izbaciti iz sasvim drugih razloga. Evo zbog čega.

Verovatno je većina vas čula za glutamate natrijuma (E621) ili kalijuma (E622) u kontekstu dodataka ishrani koji ne donose posebnu korist. Obe ove supstance u stvari su slične našoj amino-kiselini, koja predstavlja najvažniju komponentu biohemije mozga.

> Glutamat se sintetizuje unutar našeg organizma i predstavlja osnovni podsticajni neurotransmiter, tj. ubrzava proces prenošenja informacija između ćelija velikog mozga.

Za normalan rad mozga potrebna je ravnoteža između uzbuđenja i inhibiranosti, koju nam omogućava određena količina glutamata, a kad s hranom unosimo dodatke E621 i E622, dolazi do neravnoteže među ćelijama, što može imati neželjene posledice. Nećemo se udubljivati u zamorne detalje biohemijskih procesa koji se dešavaju u velikom mozgu, već ćemo govoriti o tome do čega dovodi višak glutamata u međućelijskom prostoru.

Znakovi preteranog unosa glutamata

Soli glutaminske kiseline (E621 i E622) namenjene su za jačanje i modifikaciju ukusa prehrambenih proizvoda. Dobijaju se iz amino-kiseline, uz dodatak različitih reagensa. Veoma su štetne za naš organizam jer on ne može da se izbori s neutralizacijom suvišnog glutamata, pa višak prodire u prostor između ćelija. Posledice su sledeće:

* nastaju problemi s koncentracijom, slabi kontrola ponašanja, mogu da se jave uznemirenost i razdražljivost;

* remeti se san, osobu uznemiravaju misli, reči i melodije pesama koje im se prisilno vrte po glavi, odvraćajući im pažnju od onog što je važno;

* gomila se štetni holesterol – kao posledica toga, dolazi do skoka arterijskog pritiska i ateroskleroze krvnih sudova mozga.

Prezasićenost organizma glutamatom ometa njegovu borbu sa slobodnim radikalima (aktivni štetni oblici kiseonika). Unutrašnji antioksidansi ne mogu da se izbore sa svojim zadatkom, a slobodni radikali, koji se stvaraju u velikoj količini, uništavaju ćelijske membrane koje služe kao svojevrsna zaštita ćelija, usled čega se javlja ubrzano starenje i onkološka oboljenja.

Hrana koja izaziva porast glutamata

Soli glutaminske kiseline aktivno se dodaju u kobasice, dimljena mesa, polugotove proizvode i konzervisana jela, kao i u komplete začina. Emulgatori 621 i 622 nalaze se i u turšiji, proizvodima koji sadrže limunsku kiselinu, tofu siru, parmezanu, rokforu, konzerviranim mahunarkama (grašak, soja), sokovima od paradajza i grožđa, aromatizovanom dvopeku, čipsu, krekerima, kečapu, majonezu…

> Posebno je važno paziti na ishranu hiperaktivne dece, kao i onih kod kojih je primetan nedostatak pažnje. Radi smanjenja njihovog uzbuđenja treba izabrati proizvode s minimalnom količinom dodataka ishrani.

Lepo upakovani “sirevi s aromama identični prirodnim”, jogurti, čokoladice i gazirana voda – sve to može štetno da se odrazi na zdravlje dece.

Dodaci E621 i E622 utiču i na receptore ukusa. Ovo svojstvo proizvođači često koriste za otklanjanje neprijatnih ukusa (npr. gorčine) ili poboljšanje karakteristika sirovina lošijih sorti.

Čitajte etikete i sačuvaćete vaše zdravlje i zdravlje vaše dece!

 

Foto: Michael Abramov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com