Koliko vode treba piti dnevno

Ruski doktor nauka Sergej Bubnovski zastupa teoriju da je dehidracija uzrok mnogih bolesti. On opominje da se mora piti 30 ml vode na kilogram težine

by | 25.03.2022
voda,dehidracija,zeleni čaj

Ruski doktor nauka Sergej Bubnovski zastupa teoriju da je dehidracija uzrok mnogih bolesti. On opominje da se mora piti 30 ml vode na kilogram težine i objašnjava zašto unos vode treba da prate optimalan unos soli i redovne vežbe

Doktor medicinskih nauka, specijalista za rehabilitaciju, autor jedinstvene metode lečenja kičme (kineziterapije) Sergej Mihajlovič Bubnovski sâm se oporavio nakon nesreće i od tada pomaže ljudima. Njegovi principi lečenja jednostavni su i svima razumljivi: manje lenčarite, više se krećite. A pride dišite svež vazduh i pijte čistu vodu. Pitamo se koliko vode treba piti dnevno?

DEHIDRACIJA JE UZROK BOLESTI

Sedamdeset odsto čoveka čini voda. Stoga ne čudi što je većina najrasprostranjenijih oboljenja (bronhijalna astma, ishemijska bolest srca, dijabetes tipa 2, hipertenzija, alergije, osteohondroza, artroza, skleroza krvnih sudova) povezana s dehidracijom. Postoji formula po kojoj čovek dnevno treba da pije 30 ml vode na kilogram težine. Ukoliko niste navikli na tu količinu – počnite s manjom i svake dve nedelje povećavajte količinu za pola čaše.

ŠTA ĆE ĆELIJAMA SO

Dugo godina medicina je pozivala ljude da izbegavaju so, smatrajući je uzrokom visokog pritiska. Ali potpuno izbacivanje soli može negativno uticati na zdravlje!

U mojoj porodici koriste se dve vrste soli – morska i himalajska (roze), kaže doktor Bubnovski. To su prirodne mineralne materije koje ne izazivaju otoke i ne narušavaju metabolizam minerala u organizmu. Pomažu u balansiranju odnosa jona natrijuma i kalijuma, održavajući tako normalan pritisak. U biohemiji se ovaj duo zove natrijum-kalijum pumpa (koja ćelijama dozvoljava da dobiju dovoljno vode), oni se ne spajaju, što znači da pumpa štiti kožu i sluzokožu od suvoće, a zglobove od uništavanja.

Kad je vode u organizmu malo, odnosno kad je nema dovoljno da bi došla do svih ćelija, one počinju da povlače u sebe vanćelijsku vodu. Tad nastupa prvi stadijum dehidracije. Zapravo, ovaj proces je uzrok pojave otoka. Pri daljem nedostatku vode organizam povećava osmotski pritisak kako bi se povećao njen protok u ćelije. Takvo stanje izaziva hipertenziju.

! Ukoliko težina iznenada počinje da raste, moguće je da jedete mnogo soli – zato pijte više vode!

OSVEŽITE SE ZELENIM ČAJEM

Mokraća je jasan indikator čistoće organa, naročito jetre i bubrega. Normalno treba da bude svetla i bez mirisa, iako neke namirnice mogu da je oboje (recimo, cvekla) ili da joj daju miris (kao npr. špargla). Preporučuje se da se ujutru pre odlaska u toalet osvežite zelenim ili biljnim čajem, najbolje s medom. Zatim je poželjna bilo kakva fizička aktivnost i tek nakon toga doručak. A uveče sve ponovite. Još jedan način hidratacije organizma jesu tuširanje, sauna i bazen. Znajte da koža takođe pije! Lično ja te procedure obavljam nakon treninga, jer je u to vreme koža aktivnija i za disanje i za piće.

Čak i ako pijete dovoljno vode, ćelije se neće kvalitetno čistiti ukoliko mišići ne budu „kotrljali i ispumpavali“ vodu, umivajući telo. Naime, ćelijski mehanizam hranjenja i čišćenja uključuje se samo prilikom adekvatnog fizičkog napora!

Foto: PeopleImages / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com