Kombinovanje hrane: šta ide s čim?

Dijetolog Olga Baziljeva objašnjava kako je najbolje da kombinujete namirnice

by | 25.03.2022
kombinovanje hrane

Pravilna ishrana podrazumeva i ispravnu kombinaciju zdravih namirnica u okviru jednog obroka. Ovakav odabir hrane čini da se ona lakše i brže vari, čovek se posle jela oseća bolje, a hranjivi sastojci imaju viši stepen iskorišćenja. Dijetolog Olga Baziljeva objašnjava kako je najbolje da to uradite.

Uz retke izuzetke, sva hrana istovremeno sadrži belančevine, masnoće i ugljene hidrate. Ukoliko pravilno kombinujete proizvode, s tačke gledišta fiziologije varenja i dijetologije, uspećete da postignite optimalno varenje u želucu. Tada se hrana vari zajedno i zatim sinhronizovano napušta želudac. Mehaničko i hemijsko delovanje želuca na hranu se umanjuje, ona se brže vari, te želudac dobija potreban period za odmor. A mi – prijatan osećaj lakoće i apsolutnu garanciju toga da nas nikakvi simptomi nelagodnosti (podrigivanje, gasovi, nadutost itd.) neće uznemiravati.

Pročitajte i… Jedite mahunarke bez nadimanja i gasova

Da biste se pridržavali sistema sinhronizovane ishrane, potrebno je da znate koliko se svaki proizvod vari u želucu, te da ih po tom principu spojite u grupe (pogledajte ispod). Ove namirnice u čistom obliku i jela pripremljena od njih možete jesti istovremeno.

Sirovo voće i povrće vari se veoma brzo, do sat vremena: banana, grožđe, pomorandže, grejpfrut, šargarepa, repa, paštrnak, jabuke, višnje, breskve, kivi.

Savetujem da ovaj princip ishrane primenjujete i u ishrani dece, kao i u ishrani starijih osoba. Takođe, on će nesumnjivo biti koristan i onima čiji je gastrointestinalni trakt oboleo.

 

1. GRUPA

Do 1-2 sata

* meko kuvano jaje

* riba (rečna)

* pirinač

* sir (namaz)

* med

* čaj

2. GRUPA

2-3 sata

* omlet

* riba (losos, pastrmka, haringa, masnija riba)

* piletina (belo meso bez kože)

* krompir

* kaše s mlekom od svih vrsta žitarica

* sitni kravlji sir (švapski)

* semenke suncokreta, bundeve, susama

* povrće

3. GRUPA

3-4 sata

* kafa i čaj s mlekom

* nemasna i konzervirana riba

* piletina i različito konzervirano meso (paštete, mesni naresci i dr.)

* testenine

* hleb

4. GRUPA

4-5 sati

* tvrdo kuvano jaje

* govedina

* kiseli kupus

5. GRUPA

5 i više sati

* svinjetina

* pečurke

* tvrdi sir od punomasnog mleka

 

Foto: golubovy / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com