KOME KOPRIVA NE PRIJA

by | 29.08.2017

 
 
“U jednom od prošlih brojeva „Doktora“ pročitao sam da kopriva podiže krvni pritisak, te da se ne preporučuje u slučaju hipertenzije i ateroskleroze. Imam hipertenziju, a sad se lečim od upale prostate – pijem napitak od listova i lekove od semena ove biljke. Je li to možda greška?”
Arnold M., Nov Sad

 
Odgovara fitoterapeut, magistar hemijskih nauka Dina Pavlovna Baljasova (Moskva)
U starim knjigama o biljkama nema kontraindikacija kad je o upotrebi koprive reč, ali novi podaci potvrđuju njihovo postojanje. Kopriva se ni u jednom obliku ne sme koristiti u slučaju povišenog pritiska, ateroskleroze, povećanog zgrušavanja krvi, sklonosti ka tromboflebitisu i alergijama, a ne preporučuje se ni trudnicama (nosi rizik od pobačaja). U slučaju muških bolesti kopriva pospešuje izbacivanje mokraće. Taj diuretički efekat upravo i pruža olakšanje osobama koji imaju problema s prostatom. Ali za lečenje prostatitisa neophodni su i protivupalni lekovi, a ne samo oni diuretički. Ima mnogo bezopasnijih preparata:
* Kašiku pomešanog usitnjenog korena ili listova peršuna prelijte šoljom proključa levode, ostavite to da odstoji sat vremena, a zatim procedite. Pijte po dve kašike četiri puta dnevno, 20 minuta pre jela.
* Jednom dnevno uzimajte kašiku do dve očišćenih semenki bundeve, a dva-tri puta nedeljno jedite jela od bundeve.
* Koristan je i crni luk, lešnici, peršunov list, celer, kim, kompot od suvih krušaka (dva-tri puta nedeljno)… Poželjno je da jedete i po dve-tri masline dnevno.

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com