KORIJANDER ublažava gasove

by | 02.07.2018

Korijanderom se uglavnom naziva seme biljke, dok je njegov zeleni deo sličan peršunu. Neki baštovani potcenjuju ovu dragocenu ne samo začinsku već i lekovitu biljku.

Međutim, još pre tri hiljade godina korijanderom su mirisali viseći vrtovi Amitisa u Vavilonu, a starogrčki lekar Hipokrat, koji je živeo u V-IV veku pre nove ere, prepoznao je njegovu lekovitost. Danas se od njega prave likeri i pivo, a dodaje se i u hleb, slatkiše, kobasice, dinstano meso, supe, salate, jela od pasulja, graška, sočiva, crvene cvekle, šargarepe…

Probajte, nećete zažaliti
Mladi listovi korijandera bogati su vitaminima C, B1 i B2, karotenom i rutinom. Upotrebljavaju se u svežem i suvom obliku – dodaju se salatama i jelima s povrćem, sirom, jajima i žitaricama. Svež zeleniš daje hrani specifičan miris i ukus, obogaćujući je vitaminima. Dobar je u marinadama, mešavinama začina, sosovima… U plodovima i zelenom delu biljke nalazi se eterično ulje, koje pojačava sekreciju žlezda digestivnog trakta.

PROČITAJTE I… Tri mešavine protiv nadutosti i gasova

Seme se koristi za aromatizaciju hleba i slatkiša, za pripremu kobasica, dinstanog mesa, stavlja se u supe. Od korijandera se prave likeri i pivo, a dodaje se i u jela od pasulja, graška, sočiva, crvene cvekle, čak i šargarepe.

U kozmetičkoj industriji koristi se za pravljenje kolonjske vode. Naime, u korijanderu se nalazi 0,5–1% eteričnih ulja, ali se u procesu dugotrajnog čuvanja ono gubi. Eterično ulje korijandera takođe ima baktericidno i holeretsko dejstvo i stimuliše rad digestivnih žlezda. Upotrebljava se u slučaju želudačnih oboljenja i prehlada, sprečava skorbut i leči ga.


Korijander u narodnoj medicini
Plodovi korijandera primenjuju se kao antiseptici, analgetici, stimulišu rad žuči, koriste se protiv hemoroida, a takođe poboljšavaju apetit, varenje i doprinose zarastanju rana. Za ovo se primenjuje odvar od semena korijandera: kašičicu semena prelijte šoljom ključale vode, ostavite da se ohladi, procedite i pijte po trećinu čaše tri puta na dan.

Od semena se takođe pravi vitaminski napitak. Dvadeset grama semena prelijte sa 0,8 l ključale vode i poklopite. Kuvajte na tihoj vatri 20–30 minuta, pa ostavite da odstoji 10–15 minuta. Procedite, dodajte šećera po ukusu i kuvajte još dva-tri minuta. Nakon što se ohladi, dodajte sok od grožđa ili neki drugi sok. Uzimajte po čašu tri-četiri puta dnevno.

Svež zeleniš celo leto
Korijander se seje u nekoliko navrata, nakon svake dve-tri nedelje. Prilikom sejanja u drugoj polovini jula ili početkom avgusta odlično raste i dugo ne formira cvet, ali zato razvija krupne listove. Briga o korijanderu sastoji se od okopavanja, đubrenja i polivanja po potrebi. Porodicu može da obezbedi korijander posejan na površini od pola metra kvadratnog. Prilikom čišćenja uklanja se 60% njegovog ploda.

Irina Čudajeva, naučni saradnik Instituta za naturopatiju

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com