Ruska tajna: potapanje žitarica za kašu

Rusi su poznati po kašama od različitih žitarica. Njihov kvalitet zavisi, pre svega, od načina na koji se pripremaju. Tajna je u potapanju

by | 24.05.2022
kaše heljda

Rusi su poznati po kašama od različitih žitarica. Njihov kvalitet zavisi, pre svega, od načina na koji se pripremaju. Tajna je u potapanju.

Pre nego što počne da kuva kašu, moja baka uvek potopi žitarice u vodu. Ja to ne radim jer smatram da je dovoljno samo ih oprati. Heljdu, kao i sve ostalo, samo propržim u suvom tiganju. Ko je od nas u pravu?

Ina Skvorcova, Minsk

 

Odgovara nutricionista Natalija Eduardovna Rimkevič

 

Naše bake su zaista praktikovale potapanje žitarica pa su tek onda kuvale kašu. I ja smatram da je to najpravilniji način pripreme, jer se tako uklanjaju sve štetne materije i kiseline koje sprečavaju apsorpciju korisnih supstanci. I još nešto – potapanje žitarica skraćuje vreme termičke obrade i omogućava da se sačuvaju sva korisna svojstva. A prženje u suvom tiganju samo doprinosi boljem ukusu heljde, ništa više od toga.

Isto tako bi trebalo potapati mahunarke, orašaste plodove i semenke. Oni sadrže fitinsku kiselinu, koja sprečava apsorpciju hranljivih supstanci. Doduše, nakon potapanja orašasti plodovi omekšaju, ali se tako lakše apsorbuju hranljive materije iz njih. Pre jela možete prosušiti jezgra plodova na peškiru. Žitarice i mahunarke treba potopiti u toplu vodu i držati na sobnoj temperaturi četiri do osam sati (u zavisnosti od veličine zrna). U vodu možete dodati jabukovo sirće ili limunov sok (kašika na čašu vode). Nakon toga dobro ih isperite, prelijte svežom vodom i kuvajte dok ne budu gotove.

Prilikom pripreme upotreba mleka ili šećera je suvišna. Umesto toga preporučujem da dodate sezonske bobice ili voće, začinsko bilje i razne semenke.

Pročitajte i… Ruske kaše

 

 

Foto: Andrey Sayfutdinov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com