Lekovita svojstva kima pokreću metabolizam, jačaju imunitet i poboljšavaju varenje

by | 12.12.2023
lekovita svojstva kima

Kim je začin koje često koristimo u kulinarskim đakonijama. Međutim, lekovita svojstva kima nisu toliko poznata iako on može mnogo da pruži.

Kim ili kumin je biljka čije seme se koristi kao začin. On ima poprilično gorak ukus i neverovatno jaku aromu. Ona ima golu stabljiku srednje dužine, kada cveta onda se javljaju mali beli cvetovi. Kim je veoma koristan za digestivni sistem i očna oboljenja.

Koja su lekovita svojstva kima?

Kim ima lekovita svojstva zahvaljujući njegovim komponentama. Njegov sastav uključuje razne komponente kao što su:

  • razna masna ulja
  • esencijalna ulja
  • gvožđe
  • cink
  • fosfor
  • vitamini i mnoge druge komponente

Od kima se često prave eterična ulja koja su veoma efikasna kod neuroza, očnih oboljenja, a u nekim slučajevima može pomoći i kod raka. Pored toga, kim je prirodni antiseptik, pomaže u normalizaciji u organizmu, može pomoći kod spuštanja temperature, ali i u preventivne svrhe kod tuberkuloze. Takođe je veoma koristan i kod dijabetesa i kod povišenog holesterola u krvi.

Lekovita svojstva kima u tradicionalnoj medicini

Ulje od crnog kima

U tradicionalnoj medicini se koristi lek u vidu ulja crnog kima koji pomaže da se rešite raznih tegoba. Ovo ulje je zelenkasto-braon boje i ima veoma jaku aromu i opor kiselkast ukus.

Ulje crnog kima sadrži omega 6 i omega 9 masne kiseline koje poboljšavaju funkcionisanje svih sistema unutrašnjih organa čoveka, uključujući poboljšanje metabolizma, ublažavanje upalnih procesa, obnavljanje ravnoteže vode i poboljšanje imuniteta.

Međutim, da bi se iskoristila lekovita svojstva kima mogu se koristiti razne decokcije i tinkture koje pomažu kod problema sa varenjem, slabog apetita, nadimanja, prehladne, kožnih problema, ali i kod reume.

Tinktura od kima za probleme sa digestivnim traktom

Da biste pripremili tinkturu, uzmite 20-50g semena kima i prelijte ih šoljom ključale vode. Nakon toga, tečnost sa kimom treba ostaviti na pari 10-15 minuta. Potom sačekajte da se ohladi, procedite i dodajte čašu vode. Pijte ovaj lek dva puta dnevno, pola čaše pre jela. Ovo će ublažiti i nadutost stomaka.

Kontraindikacije

Ponekad nije preporučljivo koristiti lekovita svojstva kima jer on može izazvati i određene kontraindikacije. Zbog toga je pre početka lečenja najbolje da se konsultujete sa lekarom. Lečenje kimom ne smete koristi ako:

  • patite od gastritisa ili opstrukcije žučnih kanala
  • ako ste alergični na kim ili imate intoleranciju
  • u slučaju transplantacije organa jer može podstaći odbacivanje organa koji su presađeni

Dakle, ako ste ljubitelji kima, a ne patite od naedenih stanja, slobodno ga koristite (često) u vašim kulinarskim majstorijama.

rezkrr/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com