Lekoviti slatkiši od gloga

by | 05.09.2017

 

Preporučujem vam jednostavne recepte s glogovim bobicama za slatko i bombone. Ove proizvode možete veoma lako napraviti i kod kuće. Nije u pitanju samo ukusna poslastica nego i lek za osobe koje imaju problema s oboljenjima srca, kao i one što su pretrpeli inzult mozga. Takođe, pomažu i deci, jer im jačaju imunitet!“, Natalija Fomina, dijetolog-nutricionista

BOMBONE

Za kardiološke probleme

Kilogramu dobro opranih i izblanširanih bobica gloga (ubacite ih u proključalu vodu na pet minuta, te ih procedite i osušite) dodajte pola kilograma pirea od jabuka i pola kilograma šećera, a zatim sve dobro izmešajte. Kad se masa ujednači, umešajte još 150 g gustina. Rastanjite sve na centimetar debljine, te osušite na temperaturi od 50 stepeni. Zatim isecite na komadiće 2 cm x 2 cm. Gotove komade možete posuti šećerom u prahu. Čuvajte ih u staklenoj tegli. Jedite po dve, dva do tri puta dnevno.

Za sprečavanje moždanog udara

Pomešajte 200 g izblendiranih bobica gloga sa 200 g šećera. Masu istanjite na tepsiji i osušite u rerni na temperaturi od 50 stepeni, da se bobice malo stvrdnu. Isecite ih na male komadiće. Uzimajte po dve, dvaput dnevno.

SLATKO OD GLOGA – odlično za jačanje imuniteta

Kilogram glogovih bobica dobro operite i očistite od koštica. Uveče ih pospite s pola kilograma šećera i ostavite da odstoje preko noći. Kad puste sok, kuvajte bobice na tihoj vatri dok se masa ne zgusne. Važno je da smesa ne zagori. Kad vam se učini da su pustile dovoljno soka, još malo ih kuvajte na sniženoj temperaturi. Kapnite malo soka na tanjirić – ako kap ne klizi niz tanjir, slatko je gotovo. Sipajte ga u sterilisane tegle, koje možete čuvati u ostavi, gde je temperatura skoro ista tokom čitave godine. Uzimajte ga kad god osetite da vam je imunitet oslabio. Jedite po kašiku dve nedelje, triput dnevno. Zatim napravite sedmodnevnu pauzu pa ponovite terapiju. Slatko mogu slobodno jesti i deca, jer glogove bobice obiluju vitaminom C.

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com