Mediteranska ishrana: dijeta protiv bola

Bolovi u kolenima, leđima i mišićima ne daju vam da zaspite? Pokušajte da pređete na mediteranski režim ishrane

by | 05.06.2022
mediteranska ishrana

Bolovi u kolenima, leđima i mišićima ne daju vam da zaspite? Pokušajte da pređete na mediteranski režim ishrane

Mediteranska ishrana: pažljivo birajte namirnice

Hronični bolovi mogu da se jave iz različitih razloga, ali u mnogim slučajevima zaista ih možemo ublažiti ili čak svesti na minimum pomoću ishrane. Ovo se posebno tiče oboljenja zglobova (osteoartroza, artritis, reuma). Mada ne postoje proizvodi koji odmah otklanjaju bol, pravilnim načinom ishrane poboljšaćete celokupno zdravlje. Mediteranski režim ishrane primenjuje se u Italiji, Grčkoj, na Siciliji i Sardiniji, a pridržavaju ga se i mnogi Izraelci. U poslednje vreme naučnici u ovoj dijeti nalaze sve više prednosti. Ona jača krvne sudove i srce, normalizuje krvni pritisak i šećer, a sve zbog toga što sadrži mnogo povrća, ribe, maslinovog ulja i veoma malo mesa i životinjskih masnoća. Nedavno je otkriveno da ovakav jelovnik doprinosi ublažavanju hroničnih bolova. Zašto? Jednostavno je: mnogi mediteranski proizvodi imaju protivupalna svojstva, pomažu u smanjenju težine i poboljšavaju raspoloženje, što omogućava da se lakše izborimo s fizičkom nelagodnošću. Dakle, šta treba da jedete da bi vas bolovi manje uznemiravali?

Hrana koja ublažava bol

Integralne žitarice. Integralni pirinač, heljda, ječam, hleb s više vrsta zrna te testenine od integralnog brašna sadrže hranljiva vlakna koja pomažu da se reguliše apetit i održava normalna težina, što je važan uslov za prevenciju hroničnih bolova. Ovi proizvodi bogati su još i magnezijumom, koji ublažava bolove u mišićima.

Maslinovo ulje igra važnu ulogu u borbi s bolom. Bogato je antioksidansima koji utiču na mehanizme percipiranja osećaja bola. Ono je takođe odlična zamena za maslac, prezasićen životinjskim masnoćama, koje stvaraju uslove za pojavu hroničnih bolova.

Mlečni proizvodi. Da li jogurt i drugi mlečni proizvodi pomažu u borbi s bolom? Ne direktno, ali oni sadrže dve komponente, kalcijum i vitamin D, koje jačaju kosti. Dakle, ima smisla da u ishranu uvrstite nemasne mlečne proizvode.

Začini. Đumbir i kurkuma sadrže komponente s analgetičkim dejstvom. Ukoliko vas muče bolovi, trudite se da redovno pijete čaj od đumbira ili dodajite u hranu pomalo kurkume.

Suvo crveno vino. Ono sadrži resveratrol. Po svom delovanju, ova supstanca podseća na aspirin i ima blag analgetički efekat. Samo nemojte prekoračivati dozu: žene mogu da popiju do čašu dnevno, a muškarci najviše dve.

Losos. Ispitivanja su pokazala da se kod osoba s deficitom vitamina D hronični bolovi javljuju češće. Losos je bogat ovim vitaminom i, pored toga, sadrži riblje ulje, koje poboljšava njegovu apsorpciju. Porcija lososa (85 g) sadrži skoro polovinu dnevne norme vitamina D za osobe mlađe od 60 godina, ili trećinu norme preporučene starijima od 60 godina.

Zeleno lisnato povrće. Dodavanjem u ishranu spanaća, rukole i drugog zelenog povrća organizam se obogaćuje vitaminom K, čija je analgetička svojstva potvrdilo nekoliko naučnih radova. Ovaj vitamin doprinosi očuvanju čvrstine kostiju i zglobova. Ispitivanje u kome su učestvovale osobe u godinama pokazalo je da se usled visokog nivoa vitamina K u krvi smanjuje rizik od atrofičkog artritisa. Lisnato zeleno povrće bogato je ovim, za zdravlje važnim sastojkom: čaša iseckanog spanaća sadrži 145 g vitamina K, što čini 132% preporučene dnevne doze. Ali, ukoliko vam je povećana koagulacija krvi i uzimate antikoagulanse, onda se pre upotrebe spanaća posavetujte s lekarom, pošto vitamin K povećava koagulaciju krvi i može da oslabi dejstvo leka.

Slatka paprika. Ovo povrće bogato je vitaminom C, moćnim antioksidansom koji doprinosi smanjenju bola. Neka istraživanja pokazala su da upravo vitamin C pomaže da se bol lakše podnosi posle preloma kostiju ili ortopedske operacije. A nedavno su objavljeni rezultati istraživanja ruskih naučnika koji dokazuju da vitamin C usporava uništavanje hrskavice i oštećenje zglobova u slučaju artritisa.

 

 

 

Foto: OksanaKiian / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com