Medna voda – pravo čudo!

Voda s medom može napraviti pravu revoluciju kad je zdravlje u pitanju

by | 08.07.2022
voda sa medom

Još su naši preci za lečenje koristili vodu s medom – ne bez razloga. Mi smo, izgleda, zaboravili da jedno tako obično sredstvo može napraviti pravu revoluciju kad je zdravlje u pitanju.

Piše: Irina Virjaslova, travarka

LEKOVITA SVOJSTVA MEDNE VODE

• Normalizuje varenje. Tačnije, poboljšava varenje u gastrointestinalnom traktu, a posebno dobro utiče na rad creva. Ukoliko se ne stvara dovoljno fermenata u crevima, delovi hrane ostaju nesvareni. Tad se u limfi nakupljaju toksini i nepotrebni produkti, koji izazivaju opšte trovanje organizma.

• Jača imunosistem. Pomaže u borbi s prehladama, upalama grla i bronhitisom.

• Čisti organizam na ćelijskom nivou.

• Može poslužiti i kao efikasan kozmetički preparat: hrani kožu, čineći je mekom i nežnom.

 

KAKO SE MEDNA VODA PIJE

Mednu vodu pijte ujutru, po mogućstvu – na prazan stomak, dvadesetak minuta pre

doručka. Rastvorite kašičicu meda u čaši neprokuvane vode. Ovakva kombinacija

korisna je i pre odlaska na spavanje. Napitak sprečava pojavu otoka, budući da

potpuno rasterećuje bubrege.

 

RECEPTI S MEDNOM VODOM

• Medna voda odlična je za mršavljenje, jer ubrzava i proces metabolizma. Za bolji rezultat – u čašu medne vode ubacite kašičicu cimeta u prahu. Ovako pripremljen napitak ne samo što će poboljšati razmenu materija (uz pravilnu ishranu, postepeno će se istopiti suvišni kilogrami) – već će vam i očistiti creva od štetnih mikroorganizama.

• Vodom s medom leče se i upalna oboljenja oka. Kašičicu meda prelijte čašom vode, pa to kuvajte dva minuta (ne duže, inače ćete smanjiti efikasnost medne vode). Kad se ohladi, napravite obloge i stavite ih na kapke (dva-tri puta dnevno po petnaest do dvadeset minuta). Kura traje dok se stanje ne poboljša.

• U slučaju umora i bola u očima, mednu vodu pripremite na sledeći način: pomešajte kap tečnog meda s deset kapi izvorske vode. Dobijenu smesu kapaljkom stavljajte u oči (po kap dnevno). Kura traje dve nedelje.

• Ako ste prehlađeni, nekoliko puta dnevno sipajte u nos dve-tri kapi medne vode pripremljene na isti način – brže ćete ozdraviti!

Pročitajte i… Med za mališane

Foto: Olesia Bekh / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com