Namirnice koje kradu zdravlje

Često zaboravljamo da hrana, koja telo snabdeva gradivnim materijalom, zapravo postaje deo nas i ne koristi nam uvek

by | 24.04.2022
aditivi i hormoni u hrani

Ceo naš život povezan je s hranom. Ali često zaboravljamo da hrana, koja telo snabdeva gradivnim materijalom, zapravo postaje deo nas i ne koristi nam uvek

Piše: Irina Svitenkova, dijetolog i naturopata

Vi ste ono što jedete…

Devedeset odsto namirnica u modernim prodavnicama prepuno je konzervansa, koji produžavaju rok trajanja. Sem toga, većina njih sadrži aditive – poboljšavaju boju, ukus i miris.

Međutim, preostalih deset odsto – povrće, voće, riba, meso i mlečni proizvodi – takođe se brzo kvari, pa se podvrgava pasterizaciji (gubeći tako veliki deo hranljivih materija), prska hemijskim sredstvima ili prekriva voskom. Hidrogenizacija masti takođe povećava štetnost proizvoda.

Jedan od najjednostavnijih načina da smanjite uticaj toksina na organizam i povećate unos hranljivih materija jeste kupovina svežih proizvoda od lokalnih proizvođača, proverenih proizvođača ili pak da ih uzgajate u svojoj bašti.
Uvozni proizvodi, pre nego što stignu do našeg stola, izloženi su svim vrstama štetnih supstanci: đubrivima, toksičnim hemikalijama, hormonima (za povećanje težine životinja i za dobijanje veće količine mleka), antibioticima (da životinje ne obolevaju). Hemijski aditivi koji dospevaju u naš organizam slabe imunitet, uzrokuju bolesti, kao i otpornost na antibiotike, što komplikuje lečenje u slučaju zaraznih bolesti. Lekari su zapazili pojavu određenih oblika tumora povezanih s upotrebom određenih hemijskih aditiva, kao što su ftalati, koji se koriste za pakovanje hrane i vode (takođe se koriste u proizvodnji kozmetike i dečjih igračaka).

 

…Jedite ono što želite da budete

Standardna ishrana savremenog čoveka s velikom količinom prostih ugljenih hidrata (peciva, slatkiši) i prerađena hrana doprinose trovanju organizma.
Izreka „Vi ste ono što jedete“ poznata je mnogima, ali je i fraza „Jedite ono što želite da budete“ takođe tačna. Ukoliko se osećate umorno i depresivno, organizmu je neophodna hrana za podizanje energije. Ali, nakon kratkoročnog priliva snage, nastupa njen pad i ciklus se ponavlja.

Zavisnost od toksične hrane znak je poraza tela od toksina.
Ukoliko telo ne može da izađe na kraj s otrovima, oni se talože u tkivima i pokrivaju sluzi, tako se štiteći. Istočnjački lekari tvrde da sluz privlači „toksične“ misli i emocije, a da one zauzvrat doprinose razvoju sluzi u tkivima.

Ovde, naravno, pomaže samo odbacivanje „mrtve“ hrane i čišćenje organizma. Ukoliko iz svog organizma otklonite sluz, više vam neće biti potrebna hrana koja doprinosi njenom razvoju. Kako se budu unosile neophodne hranljive materije u telo, počeće da se vraća sposobnost regeneracije i samolečenja.

Pročitajte i…Istina o pilećim grudima

 

Foto: erierika / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com