10 namirnica koje su prirodni antibiotici: Efektni pomoćnici organizmu

by | 26.12.2023
Namirnice koje su prirodni antibiotici

Namirnice koje su prirodni antibiotici su veoma korisne za naš organizam. Svaka namirnica ima svoj spektar delovanja i pomažu kod određenih stanja.

Prirodni antibiotici su naravno mnogo zdraviji od farmaceutskih antibiotika. Međutim, ni sa njima ne treba preterivati. Ukoliko se koriste u umerenim dozama one mogu pomoći u zaštiti od bakterija, virusa i gljivica odjednom.

Namirnice koje su prirodni antibiotici

Brusnica

Brusnice se mogu jesti cele godine jer imaju odlična svojstva i kada su smrznute. Ona ima antivirusna i antibiotska svojstva i odličan je antioksidans. Ona uspešno sprečava bakterije da se zalepe za zidove bešike i na taj način sprečavaju infekcije. Brusnica takođe pomaže u borbi protiv bakterija u usnoj duplji, pomaže kod karijesa i paradentoze. Stručnjaci upravo ovo voće smatraju najvećim prirodnim antibiotikom. Brusnicu ne treba konzumirati ukoliko imate kamen u žuči, patite od gihta, čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Maline

Maline su veoma ukusne, a uspešno se bori protiv prehlade, blagotvorno deluje na nervni sistem, povećava apetit i odličan je antidepresiv. Pored toga ima odlična protivupalna, antiseptička i antibakterijska svojstva. Takođe je veoma korisna za snižavanje temperature. Maline ne treba konzumirati kod bolesti bubrega, pankreasa i kod gihta.

Namirnice koje su prirodni antibiotici: Grejpfrut

Ovo voće sazreva u decembru i zadržava sva svojstva do sredine leta. Ekstrakt zrna grejpfruta je efikasno protiv 800 vrsta bakterija i 100 vrsta gljivica. Pored toga, ovo voće je puno organskih kiselina, pektina, fitoncia i eteričnih ulja. Oni su veoma korisni za sistem za varenje i pomaže u borbi protiv holesterola. Dovoljno je da uzimate pola grejpfruta svaki dan. Međutim, njega ne smeju konzumirati oni sa čirom na želucu i sa povećanom kiselošću želuca.Takođe, može izazvati probleme sa zubnom gleđi zbog visokog sadržaja kiseline.

Grejpfrut u borbi protiv kandide

Kupus

Namirnice koje su prirodni antibiotici na svom spisku imaju i kupus. On je sjajno povrće koje ima sve korisne delove listova, stabljike, a ujedno sadrže i šećer, vlakna, kao i karoten, folnu kiselinu, kalijum, kalcijum, fosfor i čitav niz vitamina koji su nam potrebni. On je veoma koristan za nesanicu, bolesti sistema za varenje i migrene. Međutim, njega ne treba koristite ako patite od upale pankreasa, ukoliko ste imali hirurške operacije na trbušnoj duplji i grudnom košu. Takođe, treba ga izbegavati kod akutnih bolesti štitne žlezde, čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Bosiljak

Bosiljak je azijski začin sa neobičnim ukusom, a u Indiji se smatra svetom biljkom koja štiti porodicu od zla. Bosiljak je veoma dobar za imunitet. Istovremeno je prirodni antibiotik, ima dezinfekciona i baktericidna svojstva i štiti organizam od raznih infekcija. On se koristi kod prehlade i gripa jer izbacuje sluz iz bronhija i ublažava kašalj. Takođe, može smanjiti temperaturu, pomoći kod nesanice, nervne napetosti i gastritisa.

Bosiljak ne bi trebalo da uzimaju trudnice i oni koji uzimaju hormonske kontraceptive. Takođe, treba da ga izbegavaju i ljudi koji imaju sklonost ka zgušnjavanju krvi.

Namirnice koje su prirodni antibiotici: Limun

Limun je uvek prva opcija kada je u pitanju prehlada. Ovo je njegova glavna prednost, sposobnost da pomogne telu da se nosi sa virusima i infekcijama tokom prehlade. On je i jedan od najboljih prirodnih antiseptika, a takođe ima korisna svojstva i za ublažavanje upala, zarastanje rana, borbu protiv klica i glista i za jačanje organizma. Ukoliko ste alergični na limun, patite od gastritisa, upale pankreasa, dvanaestopalačnog creva ili čireva, nemojte koristiti limun.

Crni luk

Crni luk je jedan od najboljih povrća koji se bori protiv prehlade i akutnih respiratornih infekcija. Takođe je veoma ukusan začin. Luk je efikasan u poboljšanju imuniteta, ubijanju mikroorganizama, normalizaciji crevne flore i obnavljanju usne duplje, aktiviranju metabolizma i prečišćavanju krvi. Ovo povrće treba izbegavati ukoliko patite od bolesti bubrega i jetre, kao i kod bolesti sistema za varenje i kod povišenog krvnog pritiska.

Nar

Nar je jedno od najpopularnijih voća. On je odličan za anemiju, a takođe je veoma efikasan i za uklanjanje sluzi kod bronhitisa i upale pluća. Takođe, veoma je dobar za pankreas, a čaša soka od nara može pomoći kod prehlade, kašlja i visoke temperature.  Međutim, njega treba da izbagavaju oni koji imaju povećanu kiselost želuca.

Namirnice koje su prirodni antibiotici: Ren

Ren sadrži veliku količinu askorbinske kiseline, karotena, vitamina V, kalijuma, kalcijuma i fosfora. On ima anitmikrobna svojstva, a predstavlja najjači prirodni antibiotik koji se uzima kod infekcije gornjih disajnih puteva. Međutim, njega ne treba koristiti u slučaju bolesti jetre i bubreha, povećane kiselosti želuca, kod trombofelbitisa. Takođe, treba biti veoma oprezan u slučaju trundoće.

Beli luk

Samo jedan čen belog luka sadrži više od 400 korisnih jedinjenja. On uništava bakterije i viruse, uklanja crevne i druge parazite, snižava krvni pritisak i sprečava trombozu. Takođe ima antioksidativna svojstva. Ipak, njega ne treba koristiti u slučaju povećane kiselosti želuca, čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, kod holelitijaze i gastritisa.

Toshe_O/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com