Namirnice koje umiruju upalu: Šta treba da jedete ako imate zapaljenje u organizmu?

by | 22.12.2023
Namirnice koje umiruju upalu

Već je poznato da ono što jedemo, direktno utiče na naše telo. Dakle, postoje namirnice koje umiruju upalu, ali i one koje je pogoršavaju.

Svi smo poznati da upalnim stanjem i bar jednom smo doživeli upalu grla, uha, desni ili nečeg drugog. Zbog toga je korisno da u svoju ishranu ubacite namirnice koje mogu pomoći kod zapaljenskih stanja kao što su bobičasto voće, avokado i brokoli.

Namirnice koje umiruju upalu

Bobičasto voće

Bobičasto voće sadrži vitamine, minerale i vlakna neophodna za organizam. Bobičasto voće takođe sadrži i antioksidante koji imaju proitvupalna svojstva. Ova hrana takođe pojačava imuni sistem. Stoga je veoma korisno da jedete jagode, borovnice, kupine i maline.

Masne ribe

Sve ribe sadrže omega-3 masne kiseline, ali su masne ribe bogate i eikozapentaenskom i dokozaheksaenskom kiselinom koje pomažu ublažavanje upalnih procesa kardiovaskularnog sistema, bubrega i probleme sa metabolizmom i šećerom. U ovu grupu riba spadaju skuša, losos, sardina, haringa i inćuni.

Namirnice koje umiruju upalu: Brokoli

Brokoli ima mnogo prednosti. Međutim, njegovo najznačajnije dejstvo je u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka. Ovo se događa zato što su brokoli puni antioksidanasa koji sprečavaju upale.

Avokado

Avokado je izvor mononezasićenih masti, kalijuma, magnezijuma i vlakana. Takođe, avokado sadrži karotenoide i tokoferole iz avokada koji smanjuju verovatnoću razvoja raka, srčanih i vaskularnih bolesti. Dokazano je da redovna konzumacija avokada tokom 4 meseca smanjuje rizik od zapaljenskih stanja.

Zeleni čaj

Nekoliko studija je dokazalo da konzumiranje zelenog čaja smanjuje verovatnoću razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema, Alchajmerovu bolest, gojaznost i druga opasna stanja. On sadrži i epigalokatehin-3-galat koji deluje kao antioksidans i ima protivupalni efekat.

Namirnice koje umiruju upalu: Paprika

Paprika i čili paprika su izvori vitamina C i antioksidanasa. Pored toga, one su bogate kvercetinom. Sinapinska kiselina i ferulna kiselina se nalaze u čili papričicama. Sve ove supstance smanjuju upale koje izazivaju hronične bolesti.

Grožđe

Antocijanini kojima je grožđe bogato, smanjuju rizik od razvoja šećerne bolesti, artritis, gojaznost, kardiovaskularnih bolesti i oftalmološke bolesti. Takođe, još jedan vredan antioksidans koji je prisutan u dovoljnim količinama u grožđu je resveratrol.

Kurkuma

Ovaj začin je sve popularniji. Osim što ima veoma specifičan ukus, kurkuma ima veoma moćna protivupalna svojstva. On je veoma efikasan u prevenciji artritisa, šećerne bolesti i srugih bolesti koje su uzrokovane zapaljenskim procesima.

Tamna čokolada i kakao

Crna čokolada je bogata protivupalnim antioksidansima i flavonoidima koji promovišu zdrave epitelne ćelije arterija. Međutim, nije svejedno koju čokoladu odaberete. Da biste izvukli maksimalnu korist iz nje, najbolje je da odaberete čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaoa.

Namirnice koje umiruju upalu: Paradajz

Paradajz sadrži vitamin C, kalijum i snažan antiinflamatorni antioksidans likopen koji je veoma efikasan u prevenciji određenih vrsta onkoloških bolesti. Da bi se likopen iz paradajza dobro razgradio u organizmu, poželjno je dodati mu maslinovo ulje prilikom kuvanja.

Trešnja

Antocijanini i katehini koje trešnje sadrže su najjači antioksidansi koji zaustavljaju antiinflamatorni odgovor u telu.

Namirnice koje izazivaju upalu

Sa druge strane, nisu sve namirnice podjednako korisne. Postoje namirnice koje umesto da smiruju upalu, samo je još više izazivaju.

 • čips i brza hrana
 • kolači
 • beli hleb
 • beli pirinač
 • krekeri
 • pomfrit
 • pržni sir
 • slanina, šunka, kobasice i viršle
 • slatki čaj
 • gazirana pića
 • šećer i kukuruzni sirup
 • alkohol

Ovo ne znači da nikada ne smete konzumirati ove namirnice. Njih možete povremeno uzeti pod uslovom da se inače hranite zdravo. Međutim, ukoliko trenutno trpite upalu u organizmu, onda svakako izbegavajte da konzumirate ove namirnice dok se ne oporavite.

DenisMArt/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com