NAR – VOĆE IZ RAJA

by | 16.03.2018

Toliko je korisnih strana nara, a gotovo nijedna loša, da Rusi s pravom tvrde kako je ovaj drevni plod zapravo božji dar čoveku. Uverite se i sami…

Nar je jedan od najstarijih plodovi na Zemlji, poznat kroz vekove, ne samo po jedinstvenom ukusu već i po izuzetnim lekovitim svojstvima. Njegova sezona je u jeku, a oni koji negoduju i izbegavaju ga zbog težeg načina čišćenja – u velikom su minusu, jer nar zaista neverovatno utiče na naš organizam! Od nara je korisno apsolutno sve: kora i meso ploda, njegov sok, koštice, ali i cveće i koren. Ne zaboravite – zrna nara jedu se cela, nema potrebe “pljuckati” koštice.
Avicena je u svojim traktatima pomenuo ovo voće neverovatnih 150 puta, i to iz različitih razloga, u najpozitivnijem smislu. Nar sadrži čitavu lepezu korisnih supstanci i mikroelemenata, a tu pre svega spadaju vitamini (posebno vitamin C), vlakna i minerali poput kalcijuma, kalijuma, natrijuma i magnezijuma. Nar takođe sadrži 15 vrsta amino-kiselina koje predstavljaju neophodne komponente za funkcionisanje našeg organizma. I to ga čini jednim od najkorisnijih vrsta voća.

SVEŽ SOK BEZ PREMCA
Koštice nara posebno su korisne ženama u klimaksu (ublažavaju sindrom menopauze) jer sadrže fitohormone. Cvet nara najbolji je u suvom obliku, na primer, da se od njega skuva čaj – od ovog napitka najviše koristi imaće osobe s visokim pritiskom. Svež sok od nara oduvek se smatrao efikasnim sredstvom za oporavak nakon bolesti, njegovom upotrebom uspešno se leči anemija, a odličan je i za prevenciju i lečenje prehlade. On ima antipiretička i analgetička svojstva, što znači da snižava temperaturu i ublažava bol. Nepobitno je dokazano da sok od nara jača imunitet i povećava hemoglobin. Ali, bolje je da sok razblažujete vodom u odnosu 1 : 1 ili 1 : 2, da ne biste izazvali zatvor.
ZA STOMAK, OČI, KOŽU
Budući da je reč o niskokaloričnoj namirnici bogatoj vitaminima, nar pojačava apetit i pomaže varenje, tj. blagotvorno deluje na apsorpciju hrane, telo napaja energijom i poboljšava ten. Još u stara vremena na Istoku se preporučivalo da se zrna nara stavljaju u hranu prilikom oboljenja želuca i creva. Redovnom upotrebom nara, osim što ćete ozdraviti organizam iznutra, i vizuelno ćete ostavljati utisak zdrave, jedre i snažne osobe. Inače, sok od nara u kombinaciji sa sokom od šargarepe predstavlja odlično sredstvo za jačanje vida.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Tagovi:

nar
Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com