Nedostatak kalijuma stvara kardiovaksularne probleme: Uvrstite ove namirnice u ishranu

by | 08.07.2024
Nedostatak kalijuma stvara kardiovaksularne probleme: Uvrstite ove namirnice u ishranu

Dokazano je da nedostatak kalijuma u ​​ishrani ili ozbiljan gubitak kalijuma doprinosi povećanju krvnog pritiska i riziku od razvoja srčane aritmije.

Uravnotežena ishrana je neophodna da bi se obezbedio adekvatan unos esencijalnih mineralnih hranljivih materija poput kalijuma. Njegove soli se nalaze u većini fizioloških tečnosti tela i neophodne su za normalno funkcionisanje ljudskog tela.

Nedostatak kalijuma i zdravlje

Hipokalemija je obično uzrokovana ishranom siromašnom hranljivim materijama (npr. brza dijeta, post ili blaga hrana). Takođe treba napomenuti da se nedostatak kalijuma u ​​telu često javlja u pozadini nedostatka magnezijuma, pa je za sprečavanje ovog stanja preporučljivo u jelovnik uključiti hranu bogatu oba minerala. Nedostatak kalijuma izaziva i prekomerna konzumacija alkoholnih pića, kafe i brze hrane.

Značajan gubitak kalijuma primećuje se u slučajevima poremećaja u funkcionisanju tela, praćenog intenzivnim povraćanjem i produženom labavom stolicom. Hipokalemija takođe doprinosi obilnom znojenju izazvanom teškim fizičkim radom ili aktivnim sportom.

Simptomi nedostatka kalijuma

Glavni znaci hipokalemije uključuju nagle promene raspoloženja, hronični umor i oslabljen mišićni tonus. Nedostatak kalijuma u ​​ishrani može biti povezan sa propadanjem kose i noktiju, suvom kožom i sporim zarastanjem rana i posekotina.

Primećeno je da ljudi koji pate od hipoglikemije češće pate od bolova u mišićima i slabosti kapilarne mreže, što dovodi do modrica. Veoma često nedostatak kalijuma izaziva poremećaje u digestivnom traktu i kardiovaskularnom sistemu.

Pošto hipokalemija nema izražene manifestacije, ako su prisutni gore opisani simptomi, trebalo bi da se obratite lekaru i podvrgnete odgovarajućim testovima (da biste isključili razvoj takvog stanja). Ukoliko se ustanovi nedostatak ovog minerala, pacijentu će biti propisana posebna dijeta i propisani suplementi kalijuma, koje treba uzimati striktno prema uputstvu (da bi se izbegla hiperkalemija).

Prevencija srčanih bolesti

Srčane bolesti odnesu ogroman broj života svake godine. Pojava većine njih povezana je sa stvaranjem krvnih ugrušaka i razvojem ateroskleroze. Ova stanja karakteriše postepeno napredovanje i pogoršanje stanja pacijenta.

Zbog toga je važno posvetiti dovoljno pažnje preventivnim merama za ove bolesti, koje najčešće uključuju uzimanje lekova koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Najčešći od njih je acetilsalicilna kiselina, koja se koristi u malim dozama. Supstanca ne samo da smanjuje rizik od razvoja krvnih ugrušaka, već se bori i protiv zapaljenskih procesa.

Međutim, acetilsalicilna kiselina ima niz neželjenih efekata, na primer, poremećaj digestivnog sistema. Zbog toga, uz dugotrajnu upotrebu ovog leka, neophodno je minimizirati sve njegove moguće negativne posledice. Jedna od ovih metoda je istovremena upotreba preparata kalijuma i magnezijuma, koji ne samo da se bore protiv mogućih neželjenih reakcija uzimanja acetilsalicilne kiseline, već deluju i kao nezavisna mera za prevenciju poremećaja kardiovaskularnog sistema.

Dokazano je da nedostatak kalijuma u ​​ishrani ili ozbiljan gubitak kalijuma doprinosi povećanju krvnog pritiska i riziku od razvoja srčane aritmije. Zbog toga uzimanje lekova i propisivanje posebne dijete bogate kalijumom i magnezijumom pozitivno utiču na digestivni trakt i funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Hrana bogata kalijumom

Nutricionisti su naveli hranu najbogatiju takvim makronutrijentima kao što je kalijum:

Krompir: Sadrži dosta kalijuma, kao i vitamine B i biljna vlakna (posebno u kori). Da bi se sačuvale maksimalne koristi od krompira, treba ih peći ili kuvati bez ljuštenja.

Mahunarke: Sve vrste mahunarki sadrže dosta kalijuma, pa ove namirnice treba redovno unositi u svakodnevnu ishranu.

Suve kajsije: Treba napomenuti da se sadržaj korisnih hranljivih materija u kajsiji povećava nakon sušenja. Prema tome, suve kajsije sadrže više od 1 mg kalijuma (na 100 g proizvoda), što ga čini jednim od lidera u sadržaju ovog makronutrijenta.

Suve šljive: Kao i mnoga druga sušena voća, bogate su kalijumom. Pored toga, bogati su vitaminima B, kao i gvožđem i fosforom. Stoga će vam uključivanje suvih šljiva u ishranu pomoći da izbegnete ne samo hipokalemiju, već i druge zdravstvene probleme.

Avokado: Pored vrednih nezasićenih masti, bogata je vitaminima i mineralima kao što su kalijum, magnezijum, gvožđe, cink i fosfor. Takođe treba napomenuti da je avokado svestran prehrambeni proizvod. Na kraju krajeva, može se uspešno koristiti u raznim jelima i kombinovati sa raznim namirnicama.

Crvena riba: Ove vrste ribe sadrže zdrave nezasićene masti, koje su neophodne za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema, kao i za mladalačku kožu. Međutim, crvena riba je vredan izvor kalijuma, pa je za sprečavanje nedostatka ove supstance preporučljivo da je redovno unosite u ishranu.

yulka3ice / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com