Neobična brašna i kako ih jesti

by | 13.06.2018

Danas se mogu naći u prodaji brašna od sremze i od semenki bundeve. Zbog čega su ona korisna za zdravlje? (Natalija Leonidova Fomina, fitoterapeut, dijetolog i nutricionista, Jekaterinburg)

BRAŠNO OD SREMZE (lat. Prunus padus)
Ovo brašno u potpunosti je moguće napraviti kod kuće – suve plodove sremze sameljite u mlinu za kafu. Čuvajte do godinu dana u zatvorenom pakovanju na temperaturi do 25 stepeni. Sremzino brašno sadrži veliku količinu celuloze, koja čisti gastrointestinalni trakt od agresivnih supstanci, usporava proces usisavanja holesterola, sprečavajući aterosklerozu.

PROČITAJTE I… Ječmeno brašno čini čuda za vaš organizam
Od njega se mogu napraviti zdrave palačinke. Pola čaše prosejanog sremzinog brašna prelijte jednom i po čašom mleka i ostavite na pola sata poklopljeno. Dodajte dva jaja, jednu kašiku šećera i otprilike jednu čašu pšeničnog brašna. Ugrejte pola čaše kefira, dodajte pola kašičice sode pa mešajte dok se ne sjedini. Zagrejte tiganj, pospite ga uljem i ispecite palačinke.
U sastavu brašna od sremze ima mnogo tanina koji imaju svojstvo skupljanja. Zato ga nemojte preterano upotrebljavati u slučaju sklonosti zatvoru.

BUNDEVINO BRAŠNO
Semenke bundeve takođe se mogu samleti u mlinu za kafu. One imaju antialergijsko, imunostimulirajuće i antiparazitno svojstvo, a deluju i protiv raka. Normalizuju nivo hormona, kako kod muškaraca tako i kod žena.
Za ljude koji pate od osteoporoze, prah (brašno) od bundevinog semena postaće dobra dopuna lečenju, a u proleće je korisno da ga uzimaju svi radi popunjavanja vitaminskog deficita.
Bundevinim brašnom mogu se posipati salate i kaše, a može se dodavati i u priloge. Ili: kašičicu-dve brašna razredite u jednoj čaši kefira (jogurta) i uzimajte dva puta dnevno. Kura traje dve do četiri nedelje, a može se ponavljati tri-četiri puta godišnje.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com