Ovas leči upalu bubrega

U slučaju pijelonefritisa preporučuju se ovas, list brusnice i kukuruzna svila

by | 13.06.2022
ovas

Pokazalo se da se upotrebom ovsa možete rešiti upale bubrega (pijelonefritisa), ili bar bolest dovesti u stanje mirovanja ukoliko je reč o zapuštenom hroničnom zapaljenju. Svoje iskustvo i uspešnost u lečenju prenosi vam naša saradnica iz Rusije.

Piše: Z. N. Petrunjkina, Tver

Dugi niz godina patila sam od hroničnog pijelonefritisa, pa sam pokušala da se izlečim prirodnim lekovima. Obratila sam se travarima i od njih saznala da neko diuretičko bilje može izazvati pogoršanje i pojačan bol. Dakle, uvu, pupoljke breze i bobice kleke (lat. Juniperus) kao diuretike (npr. u slučaju hipertenzije ili otoka) mogu koristiti samo osobe sa zdravim bubrezima.

Prilikom pijelonefritisa u te svrhe preporučuju se ovas, list brusnice i kukuruzna svila, koji su blagi i istovremeno regulišu ubrzano lučenje žuči. Međutim, moram vas upozoriti: ako se odlučite da pijelonefritis lečite pomoću ovsa, onda ovsena kaša koja se prodaje u prodavnicama nije pogodna za to.

Pravila sakupljanja ovsa

Na pijaci kupite neobrađena ovsena zrna, s ljuskom, ili, još bolje, pronađite polje ovsa ili ga posejte na svom placu pa u fazi mlečne zrelosti odrežite vrhove biljke dužine 25–30 cm. Ja sam ovako uradila: posadila sam ovas, uzgajala ga, sakupila i osušila. Važno je pridržavati se pravila sakupljanja, sušenja i skladištenja ovih lekovitih sirovina. Biljke se sakupljaju po dnevnoj svetlosti. Treba da budu suve, pa ih berite nakon što se osuše od rose.

Osim toga, ja sam prilikom sakupljanja ovsa obraćala pažnju i na Mesečeve mene, budući da je njegova efikasnost tad mnogo bolja. Naime, reč je o tome da postoji opšti princip sakupljanja biljaka: svi nadzemni delovi biljaka (vrhovi) beru se pri rastućem Mesecu, bliže punom Mesecu, a korenje u njegovoj opadajućoj fazi, bliže mladom Mesecu (tačnije, u poslednjoj Mesečevoj četvrtini).

Ovas sam skladištila na tavanu, jer se treba sušiti u tamnoj, provetrenoj prostoriji na temperaturi od oko 40 stepeni. Ne preporučuje se sušenje na suncu, pošto se pod njegovim uticajem uništavaju mnoge biološki aktivne supstance. Osušen ovas čuva se u vrećama od prirodnih tkanina ili u staklenim posudama prekrivenim gazom. U plastičnim kesama, kao i u hermetički zatvorenoj ambalaži, biljke postaju vlažne, plesnjive i na kraju propadaju.

Odvar od ovsa

Recept za tretman ovsom koji mi je pomogao da se potpuno rešim ove bolesti: četiri-pet kašika ovsa prelijte s pola litra ključale vode pa preko noći ostavite u termosu. Odvar popijte u toku dana (pre jela). Moram reći da sam se dugo lečila, više od šest meseci, ali je to uvek tako s biljkama. Bubrezi me više nisu mučili, a otad je prošlo skoro sedam godina.

Pročitajte i… Upoznajte nevidljive neprijatelje bubrega

Foto: HeikeRau / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com