PAŠTRNAK – obilje aroma i minerala

U svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim

by | 05.10.2022
paštrnak

U svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim

Paštrnak je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Tokom prve godine života stvara krupan sočan korenast plod. U narodu ga zovu i bela šargarepa zbog slatkastog ukusa koji podseća na celer ili koren peršuna, kao i prijatne arome slične šargarepinoj. Kao povrtna kultura poznat je od starih vremena. Veoma su ga cenili kao začin koji odlično reguliše varenje, podstiče probavu i apetit i osnažuje celokupan organizam.

PAŠTRNAK – i diuretik i analgetik

Lekovita i dijetetska svojstva paštrnaka priznala je i savremena medicina. Koren mu je bogat mineralnim solima, naročito kalijumom, zatim celulozom, etarskim uljem, vitaminima grupe B.

Mnogobrojnim istraživanjima utvrđeno je da paštrnak efikasno poboljšava varenje, jača zidove krvnih sudova, ispoljava analgetičko i tonizirajuće dejstvo i pomaže prilikom iskašljavanja.

Paštrnak se od davnina primenjivao kao diuretik, kao sredstvo koje podstiče polnu aktivnost, poboljšava apetit, a dobar je i analgetik. U slučaju kašlja rastvara šlajm i poboljšava njegovo izbacivanje. U medicini se paštrnak koristi za lečenje i prevenciju kardiovaskularnih oboljenja. Njegovo seme osnovna je sirovina za izradu preparata za lečenje vitiliga, stenokardije, kao i nervoze srca praćene skupljanjem krvnih sudova.

 

NAJBOLJI RECEPTI OD PAŠTRNAKA

* Odvar od nadzemnog dela: dve kašike usitnjenog lišća prelijte s pola litra vode, kuvajte 15 minuta, pa procedite. Pijte po 50 ml odvara tri puta dnevno u slučaju bolesti bubrega i slabog varenja, jetrenih i želudačnih grčeva.

* Od korena: pomešajte dve kašike svežeg usitnjenog korena, tri kašike šećera i 250 ml vode pa kuvajte 15 minuta. Ostavite da odstoji osam sati, a zatim procedite. Dve nedelje uzimajte po kašiku tri-četiri puta dnevno za opšte organizma, sužavanje krvnih sudova, smanjenje otoka, protiv grčeva, u slučaju polne slabosti, kao i za stimulaciju rasta kose.

Foto: Qwart / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com