Pečurke zaspalog bude

by | 17.05.2018

Stara pečurka šitake (lat. Lentinula edodes) poznata je u celom svetu pod imenom „pečurka zaspalog Bude“. Po legendi, u drevnom Japanu monasi su prilikom uzgajanja gljiva na posebnim kestenovim trupcima specijalnim drvenim štapovima tapkali po njima s ciljem da razbude „zaspali micelijum“, ali i samog Budu, kako ne bi zaboravio da priloži posebna lekovita svojstva u šitake.

Piše: Irina Svitenkova, lekar-naturopata

Šitake pečurke i zdravlje

Lekovita svojstva šitake pečuraka jedinstvena su i to je potvrđeno hiljadugodišnjom istorijom japanske nauke o lečenju gljivama – fungoterapije, kao i mnoštvom savremenih kliničkih ispitivanja u Evropi, Americi, Rusiji.

Iz ovih gljiva naučnici su izdvojili polisaharid lentinan, koji ima jedinstvena antitumorna dejstva i nema alternativu u biljnom svetu, kao i isparljiva jedinjenja fitoncide. Upravo se oni bore sa svim vrstama virusa: od najbezazlenijih rinovirusa do virusa hepatitisa i HIV-a.

Ali šitake ne zovu uzalud „ženšenom od gljiva“ – one imaju i jedinstvenu sposobnost da izbacuju holesterol, normalizuju krvni pritisak, uništavaju patogenu floru u organizmu, leče upale, zaceljuju erozije i čireve gastrointestinalnog trakta. Šitake obnavljaju formulu krvi, pomažu u jačanju imuniteta (koriguju ga, a ne stimulišu – upravo zbog toga mogu se koristiti i u onkologiji i u slučaju autoimunih bolesti), a usled dijabetesa snižavaju nivo šećera u krvi, čak i u slučaju zavisnosti od insulina. Prilikom lečenja raka ova pečurka ne truje organizam. Za razliku od biljnih otrova, polisaharidi gljive deluju na tumor preko imunosistema, aktivirajući specijalne ćelije koje uništavaju tumor.

Za lečenje se gljive mogu koristiti u prahu (treba ih sušiti na temperaturi do 40 stepeni) ili kao tinkura (u ulju ili vinu).

Tinktura šitake gljiva u ulju (vinu)

Uzmite pola litra lanenog ulja (ili crnog vina) i 20 g praha od šitake pečuraka. Ulje zagrejte na vodenoj pari do temperature od 37 stepeni, zatim sipajte prah, izmućkajte i pustite da se ohladi u toplom. Ostavite u frižideru dve nedelje. S vinom pripremajte isto tako, ali ga nemojte zagrevati. Uzimajte po kašičicu-dve ujutru na prazan stomak 20–30 minuta pre jela i uveče pred spavanje. Nakon mesec dana napravite pauzu od dve nedelje. Po takvom režimu tinktura se može uzimati do godinu dana.
Pre primene obavezno se konsultujte s lekarom!

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com