Riznica vitamina C

by | 26.01.2018

Ovo voće je jedno od najbogatijih vitaminima. U njegov sastav ulaze: vitamin C, provitamin A, vitamini A i P, limunska i jabučna kiselina, kao i niz drugih korisnih elemenata. Zahvaljujući visokom sadržaju provitamina A, japanska jabuka predstavlja veoma dragocen prehrambeni proizvod. Sem toga, ovaj provitamin poboljšava polne funkcije muškog organizma. Dalje, beta-karoten u zrelim plodovima doprinosi podmlađivanju kože, omogućavajući joj da dugo ostane meka i svilenkasta – u Japanu se upravo kaki jabukom bore protiv starenja. Takođe, plodovi kakija sadrže visoku koncentraciju karotena, koji u kombinaciji s vitaminom C efikasno poboljšava vid. Preporučuje se da se kaki jabuke upotrebljavaju što češće (svaki dan po jedan plod), budući da grupe vitamina koji se nalaze u njima stimulišu imunosistem kod čoveka, omogućavajući mu da izbegne čitav spisak oboljenja. Na primer, naučnici su odavno utvrdili da je vitamin A efikasno preventivno sredstvo protiv raka, dok vitamini C i P znatno umanjuju krtost krvnih sudova, a posebno su delotvorni zimi protiv prehlade i virusa. Utvrđeno je da kaki može zadovoljiti 80% dnevnih potreba našeg organizma za C-vitaminom. Odlična je i za smirivanje nerava… Takođe, flavonoidi, tačnije kvercetin, nedvosmisleno utiče na regulisanje visokog pritiska i povišenog holesterola.
Zvanična nauka je dokazala da se, pri upotrebi proizvoda koji sadrže beta-karoten, kod pušača znatno smanjuje rizik obolevanja od raka pluća, a po sadržaju beta-karotena kaki daleko nadmašuje mnoge bobičaste plodove i voće.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com