RUSKI OVSENI BALZAM – LEK ZA VAŠ STOMAK

by | 02.03.2018

Isprobajte univerzalno i provereno sredstvo koje je broj jedan u slučaju zatvora i nadimanja, obnavlja krv, jača imunitet, a iznemoglim osobama vraća snagu

Odavno Rusi poštuju ovseni kiselj. Ovo izvorno rusko jelo ne zovu uzalud „ruskim balzamom“. Kiselj je izuzetno koristan u slučaju bilo kakvih problema s varenjem, zatvorom i nadimanjem, za slabe ili iznemogle osobe, pacijente s teškim mikozama itd.
Ovas poboljšava sastav krvi i obnavlja je, sprečava nastanak trombova, normalizuje rad srca, metabolizam, jača imunitet, vraća snagu, a enzimi živih bakterija umnožavaju sva njegova lekovita svojstva.

JEDNOSTAVNO I KORISNO!
U teglu od tri litra sipajte dopola samlevena zrna ovsa (može se koristiti i musli) pa prelijte ključalom vodom. Kao kvasac možete dodati ono što su bake koristile: pola čaše kefira i parče raženog hleba, mada se može staviti i savremeni suvi kvasac s kompleksom probiotskih bakterija koje poboljšavaju zdravlje, što nužno uključuje i laktobakterije, neophodne za potpuno varenje bifidobakterija. Zatvorite teglu i stavite je na toplo mesto dva-tri dana. Kad se fermentiše, procedite sadržaj u drugu teglu od tri litra.
Kako biste napitak učinili još ukusnijim i korisnijim, zrnima ovsa možete dodati usitnjene bobice, voće, povrće, začine i biljke (10–20% od količine ovsa).

ZA LEČENJE
Ovas za lečenje fermentiše se malo duže: četiri do šest dana, a s voćem ili biljkama šest do deset dana. Međutim, u svrhu lečenja bolje je koristiti čist enzim. Proceđen kiselj može se čuvati u frižideru ili zamrzivaču.
Teško bolesne osobe, uključujući i onkološke bolesnike, te osobe s lošim varenjem treba da uzimaju fermentisani ovas od tri do deset, pa i više meseci, samo po nekoliko kašika dnevno. Takva lekovita hrana u nekim slučajevima može produžiti život beznadežnim pacijentima, što daje dodatnu šansu i vreme za lečenje.
JAČAMO ORGANIZAM
Preostali talog nakon ceđenja ispira se u malim količinama hladne vode (dok tečnost ne postane prozirna), prelivanjem tečnosti u drugu čistu teglu – nje treba da bude tri puta više nego kiselja nakon fermentacije. Tegla se zatvori i stoji 11–15 sati. Tečnost se raslojava i na dnu se formira beli talog. Gornji sloj pažljivo prelijte u čistu teglu od tri litra, a talog (to je koncentrat kiselja, oko pola litra) prelijte u teglu od jednog litra, zatvorite poklopcem i stavite u frižider.
KAKO SE PRAVI
Tri-četiri kašike koncentrata razblažite u čaši hladne tečnosti koja je ostala prilikom ceđenja. Dovedite do ključanja i kuvajte mešajući tri do pet minuta. Mogu se dodati i biljno ulje i so. Kiselj se koristi svakodnevno, najbolje ujutru na prazan stomak. Ukus je kiselkast, ali najbolje ga je jesti bez dodataka. Koncentrat se može upotrebiti kao kvasac za nove porcije kiselja. Potrebne su dve-tri kašike na teglu od tri litra.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com